Autor Ostrowska Małgorzata

Suplementacja cynkiem i jego wpływ na zdrowie

Cynk znaleźć można właściwie w każdej tkance naszego organizmu. Pomimo wielu ważnych funkcji, które pełni, nie jest magazynowany, więc musi być dostarczany razem z dietą.

Bogatymi źródłami cynku są: czerwone mięso, jaja, orzechy, rośliny strączkowe oraz ryby i owoce morza. Najlepiej wchłaniany on jest ze źródeł zwierzęcych – z uwagi na obecność fitynianów w produktach roślinnych, które zmniejszają jego wchłanianie.

Cynk jest kofaktorem setek enzymów biorących udział w proliferacji, różnicowaniu i apoptozie komórek, m.in. dysmutazy ponadtlenkowej. Ponadto odgrywa on ważną rolę w procesie metabolizmu i naprawy DNA oraz bierze udział w regulacji funkcji kognitywnych czy behawioralnych. Dodatkowo jego obecność jest szczególnie ważna dla powstawania nowych komórek nerwowych w procesach neurogenezy, formowania połączeń między komórkami nerwowymi podczas synaptogenezy, wzrostu neuronów czy przekazywania sygnałów.

Oprócz tego cynk jest niezmiernie ważnym antyoksydantem i czynnikiem wspierającym działanie układu odpornościowego, przyspieszającym gojenie się ran. Bierze udział w proce...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 93% treści

  • Regulamin „Ogólnopolskiego programu doskonalenia praktycznych umiejętności treningowych i dietetyki sportowej w latach 2017/2018” organizowanego przez czasopismo „Body Challenge”

Darmowy

Przepisy na Bulletproof coffee

Poniżej zamieszczamy inspiracje naszych czytelników, dzięki którym urozmaicicie swoją codzienną Bulletproof coffee.
Darmowy

Zostań mistrzem rollingu

Rolling to rodzaj automasażu polegającego na rozluźnianiu napiętych mięśn...
Podstawowy

Czy dobrze rozumiesz mobility?

Kiedy parę lat temu na jednym z pierwszych w Polsce kursów podnoszenia ciężarów zapytaliśmy o rozciąganie obręczy barkowej dla osób niemając...
Darmowy

BOLERO to bezcukrowe napoje instant ze stewią.

...