Dołącz do czytelników
Brak wyników

Odżywianie i suplementacja

30 października 2017

NR 11 (Sierpień 2017)

10 najczęstszych błędów żywieniowych nieświadomie popełnianych przez ćwiczących na początku współpracy z trenerem personalnym

0 286

Drodzy Trenerzy, myślę, że większość z Was podczas pracy w swoim zawodzie zetknęła się z mniej lub bardziej pomysłowymi podopiecznymi, którzy wykazywali się bardzo dużą kreatywnością dotyczącą tego, jak powinna wyglądać ich dieta w momencie rozpoczęcia przygody z siłownią lub innym treningiem.

Osoby znajdujące się na początku nowej, dobrej drogi, która jest zgoła odmienna od tej, jaką szli przez większość życia, mogą być nieco zagubione – jest to jak najbardziej naturalne. Większość informacji na temat odżywiania, suplementacji oraz wielu aspektów związanych z siłownią czerpią z internetu. W czasie poszukiwań mogą trafić na bardzo merytoryczne artykuły oraz publikacje, natomiast w sieci często znajdują strony, których zawartość to wiele nieprawdziwych, a często nawet szkodliwych dla zdrowia treści.

Wielu klientów będzie oczekiwać od Was magicznej recepty, rozwiązania ich dotychczasowych problemów, najlepiej w postaci prostego przepisu, który będą mogli wdrożyć w życie „od ręki” i bez większych wysiłków. Oprócz tej recepty będzie dobrze, jeśli dorzucicie w zestawie kilka pigułek ułatwiających rozwiązanie problemu. Oczywiście nie każdy jest taki i odwiedzą Was również osoby świadome tego, że czeka je spory wysiłek i wiele wyrzeczeń, których podjęcie okaże się najlepszą z możliwych opcji. Czas wszystko zweryfikuje.

Każdemu z nas znany jest zapał osoby, która w niedawnym czasie zdecydowała o rozpoczęciu treningów. Niezależnie od tego, czy ten człowiek zgłosił się do Ciebie tylko po plan treningowy czy też współpracuje z Tobą osobiście, Twoim zadaniem jest troska o niego. Twoją misją jest wprowadzenie go w świat racjonalnego odżywiania i próba poprawy jego nawyków żywieniowych.

10 Grzechów żywieniowych

Poniżej zamieszczam dziesięć błędów, z którymi zetknęłam się w mojej pracy. Jest to niewielka ich liczba, ponieważ błędów, które wychwytuję podczas przeprowadzenia wywiadu poprzedzającego rozpoczęcie współpracy jest znacznie więcej, natomiast poniższe są tymi, które pojawiają się najczęściej.

 1. Wprowadzanie zbyt dużych restrykcji kalorycznych w momencie rozpoczęcia aktywności fizycznej 

Takie postępowanie znajduje się w czołówce zachowań zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Reżim kaloryczny, jaki narzucają sobie osoby początkujące, jest bardzo często zbyt duży. Już samo podjęcie treningu wiąże się z generowaniem deficytu kalorycznego, nawet bez zmiany diety. Dodatkowe ograniczanie energii dostarczanej organizmowi może, zamiast oczekiwanego rezultatu w postaci przyspieszenia utraty masy ciała, przynieść nam przykre rozczarowanie i efekt odwrotny do zamierzonego. Tego typu postępowanie spowolni metabolizm. Człowiek, który jest mocno aktywny fizycznie (a wiemy, że na początku treningów praktycznie wszyscy chcą ćwiczyć niemalże codziennie), ma zwiększone zapotrzebowanie na ATP. Kiedy w diecie będzie za mało kalorii, to mięśnie rozłożą ATP do ADP, jeżeli będzie to krótkotrwały deficyt. Jeżeli stan jest długotrwały, wtedy ADP rozkładane będzie do AMP, a wysokie stężenie AMP powoduje swoistą „hibernację” mitochondriów. O wiele lepszym rozwiązaniem jest rotacja składnikami diety oraz zastosowanie odpowiedniego modelu żywieniowego. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikniemy u kobiet zaburzeń czynności tarczycy czy też cyklu menstruacyjnego. Należy pamiętać również o tym, że mniejsza energetyczność diety to wzrost kortyzolu. Zatem jest to dla organizmu sytuacja stresowa, dodatkowo w dłuższej perspektywie czasowej może to mieć wpływ na rozwój insulinooporności. 

 

Tłuszcze dostarczają niezbędnych witamin nierozpuszczalnych w wodzie, są elementem błon komórkowych organizmu i są niezaprzeczalnie najbardziej wysokojakościowym źródłem energii.

 

2. Samodzielny dobór i zakup odżywek białkowych oraz innych suplementów diety 

Kwestia suplementacji to kolejny aspekt wymagający uwagi. Podopieczni wzorują się na innych osobach trenujących. Często nie zastanawiają się nad tym, jaki ma priorytet czy też staż treningowy osoba, na której się wzorują. Zazwyczaj już przed pierwszym treningiem otrzymuję informacje dotyczące zakupionych wcześniej suplementów z prośbą o uwzględnienie ich w planie żywieniowym. Niestety, często dany produkt nie nadaje się do natychmiastowego wdrożenia lub jest kompletnie niedopasowany do potrzeb, które dana osoba ma w momencie rozpoczęcia współpracy. Dlaczego w takim razie ten czy inny produkt zostaje zakupiony? Ponieważ polecił go pracownik sklepu z suplementami lub kolega/    /koleżanka z siłowni. Czasem są to dobre wybory – głównie witaminy, minerały czy też ekstrakty z roślin; natomiast częściej są to – niestety – produkty, które w suplementacji w danym przypadku powinny znaleźć się znacznie później albo nigdy. Nawet tak pospolity suplement, jakim jest BCAA, może przynieść więcej szkody niż pożytku w momencie, kiedy osoba pragnąca schudnąć stosuje go, nie wiedząc o tym, że cierpi na insulinooporność.

3. Stosowanie spalaczy tłuszczu 

Najważniejsze to rodzaj, higiena oraz czas ich stosowania. To bardzo indywidualna kwestia, w istotny sposób zależna od stanu zdrowia. Nie należy stosować tych suplementów bez analizy ich potencjalnego wpływu na organizm.

4. Zwiększenie podaży białka w diecie 

Jest to skłonność, której poddają się trenujący. Dlaczego to robią? Ponieważ z zasłyszanych w szatni rozmów wnioskują, że zwiększenie ilości białka w diecie jest niemalże tak samo ważne jak kontrola lustra podczas wizyty na siłowni. Białko jest największym przyjacielem kulturysty, ponieważ kulturyści dbają o bilans azotowy, który – jeśli będzie dodatni – zapewni ochronę przed katabolizmem mięśniowym. Osobną kwestią jest to, że podaż na białko wzrasta w momencie przyjmowania sterydów anaboliczno-androgennych. Oczywiście, białko jest również niezbędne do budowania enzymów czy hormonów u każdego człowieka. To bardzo ważny składnik diety i nie należy tego negować, twierdząc, że jest ono ważne tylko i wyłącznie w treningu o charakterze kulturystycznym. Podstawą jest racjonalne zbilansowanie go w diecie, tak jak i każdego innego składnika w taki sposób, żeby zapewnić organizmowi homeostazę. 

5. Drastyczne ograniczanie tłuszczu w diecie – błędne pojęcie d...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy