Body Challenge

Autor Szachta Patrycja
Autor Jankowska Dominika

Alergie i nietolerancje pokarmowe w sporcie

Alergie i nietolerancje pokarmowe stanowią coraz poważniejszy problem współczesnej cywilizacji. Częstość występowania nadwrażliwości pokarmowych systematycznie wzrasta, co budzi coraz większy niepokój, a zarazem zainteresowanie świata nauki – szczególnie specjalistów żywieniowych. Szacuje się, że problem alergii i nietolerancji pokarmowych dotyczyć może nawet 200–250 mln ludzi na całym świecie, zatem znalezienie złotego środka umożliwiającego pełną identyfikację i skuteczne diagnozowanie pełnego spektrum niepożądanych reakcji na pokarmy jest jak najbardziej uzasadnione [1, 2].

DIAGNOZOWANIE

Alergie i nietolerancje pokarmowe diagnozowane są przede wszystkim w krajach wysoko rozwiniętych, gdzie stopień uprzemysłowienia generuje wysokie stężenie zanieczyszczeń środowiskowych. Drugim istotnym czynnikiem jest wysoki poziom higienizacji. Wyjałowienie otaczającego środowiska, czyli zmniejszenie ek...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 91% treści

Podstawowy

Hormony a redukcja tkanki tłuszczowej

Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie – przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i m...
Podstawowy

Redukować, ale jak?

Dla wielu osób wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni pojawia się plan tworzenia formy na lato, a wraz z nim pytanie: w co inwestować w ramach redukcji tkanki tłuszczowej? Jest to proces dość złożony, jednak ...
Podstawowy

Cardio – demon czy anioł w sportach sylwetkowych?

Zbliża się lato, jest coraz cieplej, będziemy chodzić w szortach, T-shirtach, sukienkach ...
Podstawowy

Alergie i nietolerancje pokarmowe w sporcie

Alergie i nietolerancje pokarmowe stanowią coraz poważniejszy problem współczesnej cywilizacji. Częstość występowania nadwrażliwości pokarmowych systematycznie wzrasta, co budzi coraz większy niepokój, a zarazem zainteresowanie świata nauki – szczególnie specjalistów żywieniowyc...