Dołącz do czytelników
Brak wyników

Artykuł promocyjny

29 lipca 2019

Biofiton - suplementy diety V generacji

0 106

Nasza naturalna dieta to rośliny. Składają się z liści, korzeni, łodyg, kwiatów i owoców. Można je uprawiać. Owoce mogą być miękkie lub twarde. Mogą być mięsiste (np. jabłka) z nasionami wewnątrz lub zewnętrzną, czasem twardą skórką otaczającą nasiona (orzechy, ziarna, rośliny strączkowe). Istnieją tysiące odmian roślin. Zapewniają one większość naszej podstawowej diety. Często dodajemy do nich nabiał, ryby i produkty mięsne.

Najskuteczniejszym ekstraktorem pożywienia roślinnego jest żołądek. Wszystko, czego potrzebuje, to otwarte komórki roślinne (zdjęcie powyżej).


Materiał roślinny, który spożywamy, jest bardzo złożony i różni się zawartością witamin, minerałów, olejków eterycznych i substancji czynnych. Rozsądnie dobierając spożywane produkty, możemy utrzymać zbilansowaną dietę. W przypadku deficytu konkretnych substancji w organizmie, możemy wybrać roślinę, która ma wysoką zawartość brakującego składnika i w ten sposób osiągnąć równowagę. Idąc dalej – choroba często jest skutkiem niezrównoważonej diety lub zewnętrzną infekcją i jest usuwana poprzez przyjmowanie przez organizm większych ilości brakujących a potrzebnych substancji. Zaleca się spożywanie surowego materiału roślinnego, ale nie wszystko żołądek jest w stanie strawić. Problemem jest również brak dostępności niektórych roślin przez cały rok. Z tych powodów przetwarzamy żywność, przechowując, susząc, gotując lub używając fermentacji.

To właśnie nazywamy naturalną żywnością pierwszej generacji, która tworzy kompletną dietę przy minimalnym przetworzeniu. Dostarczamy pokarm przez żucie, mieszanie go ze śliną i trawienie. Żołądek wykonuje głównie pracę ekstraktora składników odżywczych lub przygotowuje pokarm do ekstrakcji w jelitach. Składniki odżywcze są wchłaniane przez żołądek i jelita. Zaleca się minimalne przetwarzanie roślin, aby zapewnić jak najmniejsze straty ich wartościowych substancji.

Korzyści zdrowotne roślin rozpoznano bardzo wcześnie. Różne ich części były suszone i mielone oraz przechowywane w celu wykorzystania do celów leczniczych. Te suszone liście roślin, korzenie, łodygi i owoce serwowano jako herbatę (najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy temperatura wody jest niższa niż 60 ° C, aby zapobiec utracie witamin i minerałów). To nasza pierwsza zewnętrzna metoda ekstrakcji, wymywająca składniki odżywcze wodą. Ekstrakcja składników odżywczych zawieszona w wodzie jest następnie absorbowana przez żołądek. Inną metodą ekstrakcji substancji aktywnych ze zmielonych ziół były nalewki etanolowe. W zależności od zawartości procentowej alkoholu wchłanianie do krwiobiegu odbywało się przez płuca i/lub żołądek. Te dwie metody nazywamy drugą generacją.

Tabletki trzeciej generacji powstały z surowca roślinnego wzmocnionego ekstraktami wody, etanolu i gazu płynnego (CO2). Tabletki te były miękkie i sprawiały problem przy aplikacji. W miarę upływu czasu technologia ekstrakcji uległa poprawie i dodano również składniki syntetyczne. Oznaczało to, że zawartość surowca roślinnego została zmniejszona lub w ogóle nie została wykorzystana. Ponieważ składniki tabletek były mniej przyjazne dla żołądka, zaczęto wytwarzać bardziej sprasowane tabletki z dodatkiem wypełniaczy do ekstrakcji w jelitach (żołądek nie jest wstanie rozpuścić twardych tabletek). W procesie produkcyjnym wypełniacze były wymagane, aby zapobiec zablokowaniu maszyny.

Czwarta generacja to kapsułki (wszystkich typów), które eliminują niektóre lub wszystkie wypełniacze i pozwalają na dłuższy czas rozpuszczalności, aby uniknąć rozpuszczenia kapsułki w żołądku. Wadą stosowania kapsułek jest ich względna wielkość i mała, luźna zawartość. Muszą być co najmniej dwa razy większe, aby mieć taką samą wagę składników jak twarde tabletki.

Celowo nie zagłębiam się w rozwój medycyny, w tym zastrzyki i kroplówki dożylne. Wyrosły z tych samych podstawowych zasad, ale obejmują także ekstrakty ludzkie i zwierzęce oraz substancje syntetyczne. Można śmiało powiedzieć, że leki zmieniły naszą jakość życia. Bez dzisiejszych leków wielu z nas nie byłoby tu i teraz, łącznie ze mną.

Istnieje jedna zasadnicza wada różnych procesów ekstrakcji roślin. Nie są tak wydajne, jak się uważa. Ekstrakcja nigdy nie jest dokończona. Istnieją powody, dla których zawartość komórek jest złożona: po pierwsze, aby wchłonąć substancję czynną, organizm potrzebuje również witamin i minerałów. Procesy ekstrakcji zewnętrznej nie dają 100% biodostępności. Jednym z powodów jest to, że ekstrakcje dotyczą składników odżywczych rozpuszczalnych w ośrodku ekstrakcyjnym. To, co nie rozpuszcza się w wodzie, etanolu lub ciekłym gazie, nie może być ekstrahowane. Metody ekstrakcji wielokrotnej nie są powszechne.

Przykładem jest chlorofil, stanowiący niejako krew roślin. W prostych słowach: chlorofil jest otrzymywany ze słońca i potrzebujemy go razem z witaminami i minerałami, aby zapewnić zdrowy krwioobieg – nasz system dostarczania składników odżywczych. Większość ekstraktów będzie zawierać niektóre rośliny, chlorofil, witaminy i minerały, ale nie wszystkie. Powodem jest to o czym wspomniałem wyżej: zewnętrzne metody ekstrakcji nie są w 100% skuteczne, a zatem nie zapewniają 100% biodostępności.

Najskuteczniejszym ekstraktorem pożywienia roślinnego jest żołądek. Wszystko, czego potrzebuje, to otwarte komórki roślinne. Podczas przeżuwania pożywienia dostarczamy do niego otwarte komórki roślinne, które wraz ze śliną są wysyłane do żołądka przez połknięcie. Soki żołądkowe wykonują ekstrakcję i wchłanianie. Żołądek „jest zadowolony” przyjmując do przetwarzania komponenty składników odżywczych, które mają otwarte komórki. Wydobywa i wchłania potrzebne organizmowi składniki.

Jeżeli żołądek jest tak dobrym ekstraktorem, dlaczego używamy mniej wydajnych metod? Robimy to, ponieważ potrzebujemy lepszego systemu dostarczania do żołądka. W porównaniu z postępem medycznym i technicznym żucie i trawienie pokarmu do ekstrakcji w żołądku jest mniej skuteczne. Dlatego celem było znalezienie metody otwierania komórek roślinnych, która byłaby bardziej wydajna niż żucie i nie niszczyłaby ich zawartości.

Na początku XX wieku opracowano kriogenikę. Zamrożenie gazu do poziomu poniżej -100oC powoduje przekształcenie ich w ciecz. Jednym z pierwszych komercyjnych zastosowań technologii kriogenicznej było mrożenie nasienia byków w latach 50-tych. Początkowo stosowano dwutlenek węgla CO2 poddany temperaturze -79oC. Stwierdzono, że materiał nie może być przechowywany przez długi okres czasu bez pogorszenia jakości (zmiany biologiczne wystąpiły przy przechowywaniu w -79oC). Później, gdy stwierdzono, że przeżycie plemników w -196 oC było praktycznie nieskończone – wprowadzono ciekły azot (R. H. Foote, Historia sztucznego zapłodnienia: wybrane notatki i notabile, Wydział Nauk o Zwierzętach, Cornell University, Ithaca, NY 14853-4801)

Wkrótce po krio-konserwacji wykorzystano proces in vitro i jest on bardzo ważny w dzisiejszej medycynie. Dzisiaj technologia kriogeniczna jest szeroko stosowana w celu ochrony tkanki ludzkiej i zwierzęcej.
Technologia kriogeniczna została wykorzystana w procesie mielenia twardych substancji w celu rozdrobnienia kruchego materiału poprzez wibracje. Próbowano także mielenia kriogenicznego na twardych przyprawach. Poniższe utorowało drogę do komercyjnego kriogenicznego mielenia materiału roślinnego: „Podstawowa zasada mielenia kriogenicznego (kriogrinding) dla chińskiej medycyny ziołowej jest podobna do zasad mielenia konwencjonalnych materiałów, ale kompozycje są bardzo złożone, zawierają związki aromatyczne o dużej lotności, oleje i tłuszcze, które łatwo się utleniają. Wykorzystując ciekły azot lub tlen jako kriogen, wszystkie te termoczułe chińskie leki ziołowe można zmielić poniżej ich temperatury kruchości. Kolor i inne właściwości produktów kriogenicznych nie ulegną zmianie, a smak i wartość odżywcza leków nie zostaną utracone ”. (Technologia kriogenicznego mielenia dla tradycyjnej chińskiej medycyny ziołowej. Badania i uwagi techniczne Science Direct (ELSEVIER) Cryogenics Vol 31, issue 2, Feb 1991, str. 136-137).

Dziś na każdej półce w supermarkecie mamy zmielone przyprawy kriogeniczne, takie jak mielony pieprz i cynamon. Są one rozdrabniane do rozmiarów 2-400 µm (mikronów). Tutaj jakość nie ma istotnego znaczenia, dopóki smak i zapach są zachowane. Materiał kriogeniczny jest również stosowany w suplementach diety do mielenia twardych substancji. W rezultacie powstaje drobna mączka, trudna do przetworzenia bez wymieszania z wypełniaczem przed kapsułkowaniem.
 


W Biofiton przyjrzeliśmy się technologii stosowanej w kriogenice i doszliśmy do wniosku, że może to być odpowiedź na problemy ze skutecznym dostarczaniem otwartych komórek roślinnych do żołądka w celu ekstrakcji i absorpcji. Przed nami było jednak sporo problemów technicznych, by uzyskać zapewnienie, że zawartość komórek nie zostanie zniszczona. Naszym celem było opracowanie technologii kriogenicznej, która dałaby praktycznie 100% biodostępności i bioaktywności żołądkowi.

Główne obszary poszukiwania rozwiązań to:

  • każda suszona roślina zachowuje się inaczej podczas przetwarzania z powodu jej włóknistości, sprężystości, tłustości itp.;
  • powstała drobna mączka nie może być przetwarzana komercyjnie, ponieważ zatyka maszyny;
  • niektóre witaminy i minerały są bardzo lotne; zwłaszcza jeśli zostaną poddane działaniu ciepła;
  • pogorszenie jakości spowodowane utlenianiem;
  • utrzymanie jakości od początku do końca procesu;
  • dostarczanie produktów o maksymalnej trwałości bez użycia chemikaliów;
  • brak naturalnych lub chemicznych ekstraktów lub chemicznych substancji zapachowych i wiążących.

Po wielu latach badań, budowy prototypów maszyn i analiz, rozwiązaliśmy wszystkie powyższe problemy do poziomu wykraczającego poza nasze oczekiwania. Otrzymaliśmy:

  • produkt w 100% naturalny, wegański;
  • 100% komórek otwartych dla ułatwienia przetwarzania w żołądku;
  • 97% materiału roślinnego i 3% ekstraktów z naturalnych składników do przetwarzania i wiązania składników;
  • praktycznie 100% biodostępność do ekstrakcji i wchłaniania w żołądku;
  • praktycznie 100% bioaktywną zrównoważoną kompozycję, maksymalną ekstrakcję i wchłanianie w żołądku;
  • produkt, który nie jest koncentratem, ale daje podobne wyniki ze względu na powyższe;
  • właściwości przeciwstarzeniowe, wydłużające żywotność i będące przeciwutleniaczami;
  • długi okres przydatności do spożycia (uszczelnienie hermetyczne) bez dodatków konserwujących;
  • produkt bez wypełniaczy, dodatków smakowych lub kolorów;
  • produkt z utrzymaną kompozycją chlorofilu, witamin i minerałów energetyzowanych energią słoneczną, która jest niezbędna dla zdrowego krwioobiegu (naszego systemu dostarczania składników odżywczych);

Nasz proces wytwarzania produktu w prostej formie obejmuje:

  • wybór odpowiedniej formuły roślinnej w celu utrzymania zdrowia i rozwiązania problemów ludzi;
  • pozyskiwanie wysuszonego materiału roślinnego pochodzącego z „miejsc mocy”, w których ilość substancji czynnych znajduje się w górnym kwartylu. Oznacza to idealne warunki glebowe, woda, słońce, wysokość n.p.m., klimat dla wzrostu danej rośliny. Unika się sadzenia roślin w miejscach migracji ptaków, co może wpłynąć na jakość;
  • dokonywanie każdego zakupu po dokładnej analizie jakości surowca. Niezgodność ze specyfikacją zamówienia powoduje zwrot materiału roślinnego do producenta;
  • analizowanie, dokumentowanie, przepakowywanie i przechowywanie każdej otrzymanej partii surowca roślinnego. Dodatkowe suszenie ma na celu zmniejszenie wilgotności do 6-8%. Istnieje kilka magazynów o różnych środowiskach, które najlepiej nadają się do danego typu surowca;
  • wybieranie wysuszonego surowca roślinnego dla każdej formuły. Każdy składnik surowcowy jest sprawdzany, a części, które nie są określone w specyfikacji składu (np. „kwiat” oznacza „kwiat bez łodygi”) są eliminowane. Wykluczamy części, które nie dają korzyści, a które często używane są przez innych jako wypełniacze;
  • mechaniczne mielenie składników w kontrolowanej temperaturze (˂40oC) do wysokiej jakości herbaty (1-3 mm), zapobiegające utracie witamin i minerałów. Następnie składniki są mieszane w obracającym się bębnie;
  • mielenie kriogenicznie (o początkowej temperaturze -196oC) do 2-25 µm partii przygotowanej mieszanki  wysokiej jakości herbaty;
  • przesiewanie mieszanki za pomocą sita wibracyjnego i magnesów w celu usunięcia metalu i wszelkich pozostałych włókien roślinnych każdej przetworzonej partii;
  • analizowanie pod względem jakości i zapisywanie wyników analizy każda partii;
  • dodawanie do drobnej mączki 3% naturalnych składników ekstraktu (karboksymetyceluloza 1%, stearynian wapnia 1%, skrobia ziemniaczana 1%);
  • tworzenie miękkich fitotabletek o masie 0,85 g w maszynie tabletkującej;
  • testowanie, grupowanie i datowanie każdej partii produktu;
  • zamknięcie w blistrach fitotabletek, zapakowanie i wysłanie.

Oczywiście powyższy opis procesu nie określa, w jaki sposób w ciągu wielu lat rozwiązaliśmy problemy techniczne w celu wyprodukowania naszych unikalnych produktów. Intencją artykułu nie był bowiem raport naukowy na temat unikalnego procesu i produktów piątej generacji. Ma on pokazać, że produkty w 100% kriogeniczne będą wkrótce dostępne.

Wszystkie nasze produkty są przeznaczone do utrzymania codziennego zdrowia, a przy zwiększonej dawce mogą złagodzić wiele problemów zdrowotnych. Zalecana jest oczywiście porada lekarska. W kolejnych artykułach przyjrzymy się niektórym z naszych produktów.


www.biofiton.eu

Przypisy