Dołącz do czytelników
Brak wyników

Odżywianie i suplementacja , Otwarty dostęp

18 października 2017

NR 6 (Październik 2016)

Brain fog
Co twój mózg próbuje ci powiedzieć?

Mgła mózgowa nie jest uznana za termin medyczny. Nigdy nie przeprowadzono badań z podwójną ślepą próbą, nigdy nie zrobiono badań kohortowych w tym temacie. Jednak czy to oznacza, że pacjent, który przychodzi i skarży się na problemy z pamięcią, na zaburzenia kognitywne, problemy z koncentracją, problemy ze znalezieniem odpowiednich słów lub w zbudowaniu jednego poprawnego skomplikowanego zdania, powinien być ignorowany? NIE

W XXI wieku ciągle nie znamy wszystkich odpowiedzi na bolączki naszego organizmu, często jako specjaliści holistyczni musimy opierać się na percepcji, na opinii naszych pacjentów, często sami jesteśmy zaskoczeni rezultatem naszych „terapii”. Więc co nasz organizm chce nam powiedzieć, kiedy mózg zdecydowanie zwalnia obroty, a Ty stajesz się coraz mniej efektywny, coraz bardziej zmęczony i Twoje myśli biegną w złym kierunku?

Brain fog – jakie mogą być przyczyny?

1. Stany zapalne. Główną przyczyną mgły mózgowej są nadmierne stany zapalne występujące w podwzgórzu, spowodowane zbyt dużym narażeniem na toksyny i nadmiar wolnych rodników. W momencie kiedy nasze podwzgórze wyczuje nadmiar stresu oksydacyjnego, zacznie spowalniać pracę naszego organizmu poprzez ograniczanie wydzielania oreksyny – jednego z neurotransmiterów napędowych naszego ciała, regulującego m.in. pobudzenie, apetyt oraz uczucie ekscytacji. Oreksyna odpowiada również za termoregulację, więc ciągłe uczucie zimna może być spowodowane niskim poziomem tego neuroprzekaźnika. Wysoki poziom oreksyny odpowiedzialny jest za uczucie szczęścia oraz pobudza działanie układu nagrody, dzięki czemu odczuwamy przyjemność płynącą z życia codziennego. Liczba receptorów oreksyny ulega zmniejszeniu wraz z wiekiem, jej działanie ograniczają również stany zapalne, wysokie skoki insuliny – rozregulowana gospodarka cukrowa, przewlekły stres oraz dieta sprzyjająca rozwojowi stanów zapalnych w jelitach lub bogata w produkty, na które mamy wykształconą nietolerancję pokarmową.

2. Zbyt duża podaż cukrów rafinowanych oraz opieranie swojej diety na produktach wywołujących nadmierną odpowiedź insulinową doprowadza do rollercoastera w naszych mózgach. Wysoki spike glukozy we krwi w pierwszej chwili daje uczucie naładowania energetycznego, aby później w przeciągu następnych 
30 minut, 1–2 h spowodować spadek energetyczny, doprowadzając do uczucia zmęczenia oraz rozdrażnienia. 

3. Opieranie diety o produkty stymulujące procesy zapalne w jelitach, doprowadzając do zmniejszenia powierzchni wchłaniania lub do rozwoju syndromu LGS, czyli cieknącego jelita. Do pokarmów szczególnie wpływających na pojawienie się mgły mózgowej należą – strączki, gluten, nabiał – szczególnie ten bogaty w kazeinę, salicylany, dodatki spożywcze. 

4. Dieta niskotłuszczo...

Artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż konto Zaloguj się

Przypisy