Dołącz do czytelników
Brak wyników

Odżywianie i suplementacja

2 lipca 2018

NR 16 (Czerwiec 2018)

Glutation

Glutation to tripeptyd niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, powstający w ciele i wykazujący trzy niezwykle ważne funkcje, które można przedstawić za pomocą skrótu AID: antioxidant (przeciwutleniacz), immune booster (stymulator odporności) i detoxifier (detoksykant). Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, a organizm wykazywałby słabą odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Bylibyśmy także dużo bardziej narażeni na rozwój komórek nowotworowych, z kolei wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem toksyn, które organ ten na bieżąco unieszkodliwia.

Wostatnich pięciu latach opublikowano około 25 tysięcy artykułów medycznych o glutationie, a zrozumienie mechanizmów jego działania staje się wśród naukowców coraz powszechniejsze. Każda komórka w organizmie jest sama odpowiedzialna za produkcję glutationu i musi posiadać niezbędne do tego substraty. Zapotrzebowanie na glutation jest zazwyczaj wysokie, gdyż jest on szybko zużywany pod wpływem wielu bodźców – choroby, stresu, zmęczenia, a nawet wysiłku fizycznego. Stężenie glutationu w organizmie zmniejsza się także wraz z wiekiem, a także w wyniku wielu chorób związanych z procesem starzenia się.

Rola glutationu w organizmie człowieka

W ciągu minionych trzydziestu lat naukowcy zbadali wpływ antyutleniaczy na zdrowie oraz sposoby leczenia i zapobiegania chorobom związanym z atakiem wolnych rodników i utlenianiem. W rezultacie powstała nowa gałąź medycyny – biologia wolnorodnikowa. Wolne rodniki biorą udział w rozwoju wielu schorzeń, w tym chorób serca, nowotworów, cukrzycy, a także w samym procesie starzenia się. Powszechnie znane i stosowane antyutleniacze, takie jak witamina C, E i selen, unieszkodliwiają wolne rodniki. Chociaż występują one naturalnie w środowisku, to nie stanowią składnika komórkowego i dlatego muszą być dostarczane organizmowi w zbilansowanej diecie. Biorąc pod uwagę podstawowe znaczenie antyutleniaczy w zachowaniu zdrowia, nie dziwi fakt, że organizm sam je wytwarza. Najważniejszym z nich jest glutation. To właśnie od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie innych antyutleniaczy i dlatego naukowcy nazywają go „liderem wśród antyutleniaczy”.

Wsparcie dla układu odpornościowego

Zadanie układu odpornościowego polega na wykrywaniu i niszczeniu szkodliwych mikroorganizmów, obcych antygenów, a także komórek nowotworowych. Organizm, w którym jest obecny glutation w wysokim stężeniu, z łatwością zwalcza takie zagrożenia, uniemożliwiając namnażanie się czynników zakaźnych w organizmie dzięki skutecznym mechanizmom immunologicznym. Wysoki poziom glutationu umożliwia organizmowi wytwarzanie większej liczby białych krwinek, które stanowią najważniejszy element obronny układu odpornościowego. Glutation odgrywa podstawową rolę w funkcjonowaniu komórek immunologicznych. Doktor Gustavo Bounous, jeden z ekspertów w zakresie wiedzy o glutationie, mówi: „Podstawowym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów (białych krwinek) w organizmie jest obecność glutationu”. Innymi słowy, od obecności glutationu zależy prawidłowa proliferacja i aktywność komórek układu odpornościowego, a upraszczając jeszcze bardziej – glutation stanowi wsparcie dla układu immunologicznego.

Wsparcie detoksykacyjne

Nieustannie wdychamy i spożywamy toksyny pochodzenia naturalnego lub syntetycznego – bez względu na to, czy jesteśmy tego świadomi, czy nie. We współczesnym świecie – przy takim zanieczyszczeniu środowiska i obecności zmodyfikowanej genetycznie żywności – jest to nieuniknione. Zdrowy i prawidłowo odżywiony organizm chroni się, nieustająco pozbywając się toksyn, ale rosnące zanieczyszczenie środowiska coraz bardziej zmniejsza zapasy glutationu w ciele. Głównym organem odtruwającym organizm jest wątroba – największe źródło glutationu. Badania pokazują, że niskie stężenie glutationu upośledza funkcjonowanie wątroby, a w rezultacie sprzyja kumulacji toksyn w organizmie oraz uszkadzaniu pojedynczych komórek i całych organów. W codziennej praktyce do odtruwania części pacjentów, którzy przedawkowali substancje o działaniu narkotycznym, lekarze stosują właśnie leki pobudzające produkcję glutationu.
Glutation znajduje swoje odbiciew medycynie niekonwencjonalnej zajmującej się leczeniem chorób wątroby, w której od dawna zaleca się stosowanie ostropestu plamistego, który – jak się okazuje – łagodnie podwyższa stężenie glutationu. Podobne działanie wykazuje także selen, „wbudowywany” w organizmie w enzym peroksydazy glutationu. W medycynie konwencjonalnej, lekarze z pogotowia, toksykolodzy oraz specjaliści od chorób wątroby i płuc dobrze znają wskazania do stosowania glutationu. Amerykańscy interniści, którzy szukają sposobów na podwyższenie stężenia glutationu u pacjenta, znajdą w spisie leków i opisie ich działania (Physicians Desk Reference, PDR) dwa preparaty: NAC (N-acetylocysteinę) i naturalny suplement dietetyczny immunocal (opatentowany izolat białka serwatkowego). NAC jest ważnym prekursorem glutationu, który od lat jest dostępny na rynku, w tym także w sklepach z odżywkami. Ten związek chemiczny jest wykorzystywany w celu zmniejszenia lepkości śluzu w chorobach, takich jak mukowiscydoza, przewlekłe zapalenie oskrzeli i astma. Jest on także stosowany w standardowym postępowaniu w przypadku przedawkowania acetaminofenu. Większość tradycyjnych badań dotyczących roli glutationu u ludzi prowadzi się właśnie z zastosowaniem NAC.

Glutation w służbie zdrowia

Uważa się, że glutation może odgrywać podstawową rolę w leczeniu wielu chorób i zapobieganiu ich wystąpieniu. W przyszłości może okazać się tak ważny dla zachowania zdrowia, jak dobrze...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy