Na otyłość wpływa szereg czynników, m.in.: nieprawidłowa dieta – bogata w węglowodany proste i produkty mocno przetworzone, stany zapalne, brak regularnej aktywności fizycznej, stres, brak snu i regeneracji, toksyny i zanieczyszczenie środowiska, czyli – tak naprawdę – nasze codzienne życie, w którym brak czasu na relaks. Dlatego otyłość rzadko występuje w krajach słabo rozwiniętych. Czynniki te wpływają na mechanizm wydzielania hormonów przysadki, co z kolei ma przełożenie na funkcjonowanie wszystkich hormonów w organizmie.
Dzięki hormonom narządy i tkanki mogą komunikować się wzajemnie, przekazując sobie informacje i polecenia. Kiedy siła oddziaływania na organizm chociaż jednego z nich ulegnie zaburzeniu, wszystkie pozostałe hormony zostają wytrącone z równowagi.
Magiczna trójka, która ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej
Insulina – wydaje się, że osoby, które są aktywne fizycznie nie powinny mieć problemów z gospodarką cukrową, jednak w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Bardzo często sportowcy skarżą się na objawy dużych wahań cukru we krwi, czyli tzw. hipoglikemię reaktywną. Symptomami tego stanu są m.in.: zachcianki na słodkie przed posiłkiem, uczucie energii po posiłku oraz rozdrażnienie między posiłkami. Kolejnym zaburzeniem może być stale wysoki poziom cukru we krwi związany z insulinoopornością lub cukrzycą.
W zdrowym organizmie trzustka uwalnia insulinę, kiedy poziom cukru we krwi wzrasta, np. po posiłku. Wówczas receptory komórkowe reagują na insulinę, jak na klucz otwierający drzwi do komórki, w celu wchłonięcia przez nią glukozy. Kiedy poziom insuliny jest stale wysoki (np. w przypadku nadmiernej ilości kilokalorii w diecie), tkanki, a w szczególności mięśnie i tkanka tłuszczowa, przestają być na nią wrażliwe. Jako że glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek, organizm kompensuje insulinooporność wytwarzaniem coraz większych ilości insuliny. Po jakimś czasie receptory komórek przestają w ogóle na nią reagować i zostajemy z wysokim poziomem cukru we krwi, który zostanie zgromadzony w komórce tłuszczowej w formie trójglicerydów. Glukoza, która pozostaje wciąż na wysokim poziomie we krwi, prowadzi do szeregu zaburzeń metabolicznych, w tym cukrzycy typu 2. Mechanizm ten jest bardziej widoczny u osób, które nie są aktywne fizycznie, a co za tym idzie – nie wykorzystują zgromadzonego w komórkach glikogenu i tłuszczu, co przyspiesza uwrażliwienie komórek na insulinę.
Leptyna – jest hormonem odpowiedzialnym za prawidłowe odczuwanie sytości, wytwarzanym przez tkankę tłuszczową. Im więcej tkanki tłuszczowej, tym mniejsze odczuwanie głodu, i odwrotnie – przynajmniej teoretycznie. Jest to typowy mechanizm, który – niestety – łatwo ulega zaburzeniu. Im więcej leptyny, tym szybszy metabolizm, ale też większa szansa, że organizm zacznie wykazywać oporność na jej działanie. D...