Dołącz do czytelników
Brak wyników

Probiotyki w sporcie , Otwarty dostęp

24 października 2017

NR 10 (Czerwiec 2017)

Hormony a redukcja tkanki tłuszczowej

0 149

Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie – przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne – może prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za nadwagę uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.
 

Na otyłość wpływa szereg czynników, m.in.: nieprawidłowa dieta – bogata w węglowodany proste i produkty mocno przetworzone, stany zapalne, brak regularnej aktywności fizycznej, stres, brak snu i regeneracji, toksyny i zanieczyszczenie środowiska, czyli – tak naprawdę – nasze codzienne życie, w którym brak czasu na relaks. Dlatego otyłość rzadko występuje w krajach słabo rozwiniętych. Czynniki te wpływają na mechanizm wydzielania hormonów przysadki, co z kolei ma przełożenie na funkcjonowanie wszystkich hormonów w organizmie. 

Dzięki hormonom narządy i tkanki mogą komunikować się wzajemnie, przekazując sobie informacje i polecenia. Kiedy siła oddziaływania na organizm chociaż jednego z nich ulegnie zaburzeniu, wszystkie pozostałe hormony zostają wytrącone z równowagi.

Magiczna trójka, która ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej

Insulina – wydaje się, że osoby, które są aktywne fizycznie nie powinny mieć problemów z gospodarką cukrową, jednak w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Bardzo często sportowcy skarżą się na objawy dużych wahań cukru we krwi, czyli tzw. hipoglikemię reaktywną. Symptomami tego stanu są m.in.: zachcianki na słodkie przed posiłkiem, uczucie energii po posiłku oraz rozdrażnienie między posiłkami. Kolejnym zaburzeniem może być stale wysoki poziom cukru we krwi związany z insulinoopornością lub cukrzycą. 

W zdrowym organizmie trzustka uwalnia insulinę, kiedy poziom cukru we krwi wzrasta, np. po posiłku. Wówczas receptory komórkowe reagują na insulinę, jak na klucz otwierający drzwi do komórki, w celu wchłonięcia przez nią glukozy. Kiedy poziom insuliny jest stale wysoki (np. w przypadku nadmiernej ilości kilokalorii w diecie), tkanki, a w szczególności mięśnie i tkanka tłuszczowa, przestają być na nią wrażliwe. Jako że glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek, organizm kompensuje insulinooporność wytwarzaniem coraz większych ilości insuliny. Po jakimś czasie receptory komórek przestają w ogóle na nią reagować i zostajemy z wysokim poziomem cukru we krwi, który zostanie zgromadzony w komórce tłuszczowej w formie trójglicerydów. Glukoza, która pozostaje wciąż na wysokim poziomie we krwi, prowadzi do szeregu zaburzeń metabolicznych, w tym cukrzycy typu 2. Mechanizm ten jest bardziej widoczny u osób, które nie są aktywne fizycznie, a co za tym idzie – nie wykorzystują zgromadzonego w komórkach glikogenu i tłuszczu, co przyspiesza uwrażliwienie komórek na insulinę.

Leptyna – jest hormonem odpowiedzialnym za prawidłowe odczuwanie sytości, wytwarzanym przez tkankę tłuszczową. Im więcej tkanki tłuszczowej, tym mniejsze odczuwanie głodu, i odwrotnie – przynajmniej teoretycznie. Jest to typowy mechanizm, który – niestety – łatwo ulega zaburzeniu. Im więcej leptyny, tym szybszy metabolizm, ale też większa szansa, że organizm zacznie wykazywać oporność na jej działanie. D...

Artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż konto Zaloguj się

Przypisy

    Emilia Ptak

    Dietetyk ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz. Współzałożycielka Poradni MedFood. Jest szkoleniowcem dla wielu firm zewnętrznych. W MedFood prowadzi nie tylko pacjentów, ale również szereg autorskich szkoleń i webinariów. Pisze artykuły dla cenionych czasopism branżowych. Występuje na licznych wydarzeniach i konferencjach dietetycznych. Wielokrotnie brała udział w akcjach profilaktycznych promujących zdrowie, np. „Polko, bądź zdrowsza”. Na bieżąco bierze udział w szkoleniach, nieustannie poszerzając swoją wiedzę.

    Paulina Ihnatowicz

    Dietetyk ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz. Dodatkowo uzyskała tytuł licencjata na kierunku Administracja Zdrowiem Publicznym. Współzałożycielka Poradni MedFood. Obecnie studiuje online na uczelni amerykańskiej Functional Medicine University. Od drugiej połowy 2017 roku rozpoczyna doktorat z dietetyki. Jest szkoleniowcem dla wielu firm zewnętrznych. W MedFood prowadzi nie tylko pacjentów, ale również szereg autorskich szkoleń i webinariów. Pisze artykuły dla czasopism branżowych. Występuje na najważniejszych wydarzeniach i konferencjach dietetycznych. Podejmowała współpracę przy wielu projektach promujących zdrowy styl życia. Była prezesem Stowarzyszenia Propagatorów Zdrowia “Medella”, nabierając doświadczenia dietetycznego np. w warsztatach żywieniowych dla dzieci przedszkolnych. Na bieżąco bierze udział w szkoleniach, stale rozszerzając swoją wiedzę.