Body Challenge

Autor Ptak-Kasica Emilia
Autor Ihnatowicz Paulina

Hormony a redukcja tkanki tłuszczowej

Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie – przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne – może prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia.

Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie – przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne – może prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za nadwagę uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.

Na otyłość wpływa szereg czynników, m.in.: nieprawidłowa dieta – bogata w węglowodany proste i produkty mocno przetworzone, stany zapalne, brak regularnej aktywności fizycznej, stres, brak snu i regeneracji, toksyny i zanieczyszczenie środowiska, czyli – tak naprawdę – nasze codzienne życie, w którym brak czasu na relaks. Dlatego otyłość rzadko występuje w krajach słabo rozwiniętych. Czynniki te wpływają na mechanizm wydzielania hormonów przysadki, co z kolei ma przełożenie na funkcjonowanie wszystkich hormonów w organizmie. Dzięki hormonom narządy i tkanki mogą komunikować się wzajemnie, prz...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 89% treści

Podstawowy

Hormony a redukcja tkanki tłuszczowej

Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie – przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i m...
Podstawowy

Redukować, ale jak?

Dla wielu osób wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni pojawia się plan tworzenia formy na lato, a wraz z nim pytanie: w co inwestować w ramach redukcji tkanki tłuszczowej? Jest to proces dość złożony, jednak ...
Podstawowy

Cardio – demon czy anioł w sportach sylwetkowych?

Zbliża się lato, jest coraz cieplej, będziemy chodzić w szortach, T-shirtach, sukienkach ...
Podstawowy

Alergie i nietolerancje pokarmowe w sporcie

Alergie i nietolerancje pokarmowe stanowią coraz poważniejszy problem współczesnej cywilizacji. Częstość występowania nadwrażliwości pokarmowych systematycznie wzrasta, co budzi coraz większy niepokój, a zarazem zainteresowanie świata nauki – szczególnie specjalistów żywieniowyc...