Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowie i sprawność

18 października 2017

NR 6 (Październik 2016)

Jak zdrowy styl życia stał się pomysłem na biznes
wywiad z panią Joanną Bodzioch

0 24

Słodycze wydają się produktem zakazanym w menu sportowca i każdej aktywnej, dbającej o zdrowie osoby. Jednak co zrobić, jeśli to właśnie do nich mamy słabość? Jak połączyć zdrowy styl życia z upodobaniem do deserów i słodkich przekąsek? Okazuje się, że to możliwe. Joanna Bodzioch, trenerka osobista, a od 17 miesięcy również mama, znalazła sposób na alternatywę w dziedzinie słodkości. Owocem swojej pracy dzieli się na blogu zdrowacukiernia.pl. Dziś opowiada nam, jak pasja i miłość do zdrowego stylu życia stała się jej pomysłem na biznes.

– Pani Joanno, słodycze bezsprzecznie kojarzą się z cukrem, pustymi kaloriami i zbędnym elementem jadłospisu. Można by przypuszczać, że osoby aktywne, dbające o zdrowie i uprawiające sporty powinny na zawsze wykluczyć takie produkty z diety?
Smak słodki to nie tylko cukier. Oczywiście ten klasyczny, biały, rafinowany cukier otrzymywany z buraka cukrowego to właśnie puste kalorie. Nie wnosi do naszej diety nic dobrego, stanowi za to zagrożenie dla naszej odporności, zwiększa ryzyko zachorowania na raka i choroby metaboliczne. Słodki smak możemy jednak uzyskać, stosując inne, zdecydowanie zdrowsze zamienniki, jak choćby ksylitol, stewię czy melasę. W obecnych czasach – plagi chorób cywilizacyjnych – powinniśmy bezsprzecznie zwracać zdecydowanie większą uwagę na to, co wkładamy do ust, czytać etykiety, zwracać uwagę na to, czym karmimy nasze dzieci. Bo przecież od tego, co jemy, zależy nasze zdrowie i ogólne samopoczucie. Biały cukier to tylko jeden z produktów, który nie występuje w mojej kuchni. Unikam też glutenu, który potrafi siać spustoszenie w naszym organizmie: sprzyja chorobom układu naczyniowego, depresji, a nawet nowotworom, o objawach od strony układu pokarmowego nie wspominając. Wielu naukowców ostrzega też przed laktozą, na którą nietolerancja wśród osób dorosłych jest powszechna. Popularne hasła promujące spożycie mleka mogą wyrządzić ogromne szkody następnym pokoleniom. Badania naukowe wykazały połączenie pomiędzy spożyciem mleka a wzrostem zachorowalności na osteoporozę, choroby serca, nowotwory, otyłość czy anemię. Jesteśmy chyba jedynym zwierzęciem, ssakiem, który pije mleko innego zwierzęcia. Już ten fakt powinien nas zastanowić. 

– Widać, że jest Pani mocno zaangażowana w problem zdrowego żywienia. Czy ma to związek z Pani zawodem trenerki osobistej? Czy zawsze wiązała Pani swoje życie ze sportem?
Już od najmłodszych lat towarzyszyły mi sport i regularna aktywność fizyczna. Jako dziecko uczyłam się równolegle w dwóch szkołach: Szkole Mistrzostwa Sport...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy