Lato light

Zdrowe przepisy body challenge Team

Zdrowe przepisy dla sportowców

Lato to czas, kiedy człowiek automatycznie przestawia się na tryb light, bo przecież trudno jest wciskać w siebie miskę fasolki po bretońsku, kiedy na zewnątrz temperatura sięga 30°C.  Całe szczęście dieta paleo, myślę o lżejszych daniach, daje nam szerokie pole do popisu. Dzisiaj mam dla Was zestaw moich ulubionych warzywnych makaronów. Absolutnie każdy z nich idealnie sprawdził się u mnie podczas letniego upału. 

SZYBKIE BROKUŁOWE NOODLE Z OGÓRKIEM, SŁODKO-PIKANTNYM SOSEM i KURCZAKIEM

 

To doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy po prostu nie mają czasu. Przygotowanie całego dania zajmuje maksymalnie 12 min, a potem możesz cieszyć się świetnym smakiem brokułów, zielonego ogórka i kurczaka. Nie każdy wie, że makaron można wyciąć również z brokułów. Idealne do tego są ich łodygi, dlatego też przy zakupie wybieraj takie, które mają je długie i w miarę równe. Muszę przyznać się, że jestem uzależniony od słodko-pikantnego sosu chili, który dodany na patelnię podczas smażenia kurczaka doskonale się karmelizuje i nadaje całej potrawie niepowtarzalny smak.

Składniki na dwie porcje:

  • 1 duży brokuł, z długą i równą łodygą,
  • 2 zielone ogórki, 
  • 200 g piersi z kurczaka, 
  • 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili, 
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 
  • grubo kruszone orzeszki ziemne (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w cienkie i dość małe paski i wrzuć na rozgrzany olej. Polej sosem sojowym i często  mieszając, smaż na dużym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Następnie wciśnij na patelnię czosnek, dodaj posiekany drobno imbir i wlej słodko-pikantny sos chili. Teraz dodaj również wycięte z ogórków i brokułów wstążki, dokładnie wszystko wymieszaj i podsmażaj zaledwie przez 30 sekund. Przełóż na talerze i posyp z wierzchu kruszonymi orzeszkami ziemnymi.

 

SPAGHETTI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW Z KLOPSIKAMI, SZPINAKIEM i SZPARAGAMI

 

To danie jest kwintesencją warzywnych smaków. Zawsze zaskakuje mnie swoją prostotą, a jednocześnie mnogością smaków, z którymi mamy w nim do czynienia. Chrupiące bataty, lekko zblanszowany z czosnkiem szpinak, szparagi i klopsiki. Dodatek orzechów włoskich i rodzynek też ma swój sens. Jeżeli chcesz, możesz pokusić się o przygotowanie...

To wydanie dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI