Dołącz do czytelników
Brak wyników

Odżywianie i suplementacja

10 kwietnia 2018

NR 12 (Październik 2017)

Odżywka białkowa – najczęściej stosowany suplement diety

0 280

W XXI wieku na półkach z suplementami stoi coraz więcej produktów, szczególnie tych, których głównym działaniem jest wspieranie zdrowia oraz wszelkich innych komponentów z nim związanych – układ nerwowy, układ immunologiczny czy układ kostny. Jednak jeden produkt niezmiennie znajduje swoje miejsce w kanonach suplementacji i znany jest niemal wszystkim adeptom treningu  siłowego, fitness lub szeroko pojętej aktywności fizycznej. Odżywki białkowe stają się suplementem, który pomaga urozmaicić dietę w pełnowartościowe białko w czasach, kiedy szybciej, mocniej, lepiej wydaje się być mottem przewodnim Jana Kowalskiego.

Ilości aminokwasów na 100 g WPC powinny się klarować następująco (przybliżone wartości):

  •     izoleucyna w 49,7–57,3 mg/g,
  •     leucyna w 79,8–106,6 mg/g,
  •     walina w 18,4–59,3 mg/g,
  •     lizyna w 76,1–88,1 mg/g,
  •     metionina i cysteina (zawierające siarkę)     przy 79,7 mg/g połączenie, w przybliżeniu równe proporcje,
  •     fenyloalanina i tyrozyna (aromatyczne) w połączeniu 58,2 mg/g, w przybliżeniu równe proporcje,
  •     treonina w 61,1–68,7 mg/g,
  •     tryptofan co 17,3 mg/g,
  •     histydyna w 7,8–18,7 mg/g,
  •     alanina w 42,1–55,5 mg/g,
  •     arginina w 22,0–27,1 mg/g,
  •     glutamina w 141,4–158,4 mg/g,
  •     glicyna w 13,8–53,2 mg/g,
  •     prolina w 46,7–66,6 mg/g,
  •     seryna w 38,8–53 mg/g,
  •     kwas asparaginowy w 94,1 mg/g.

 

Zanim jednak przejdziemy do tego, dlaczego białko jest tak dobrze sprzedającym się produktem, poznajmy podstawowe zasady przy wyborze dobrego produktu.

Jak czytać etykiety

Warto zwrócić uwagę na informacje znajdujące się na etykiecie, aby wybrać produkt jak najwyższej jakości. Problem pojawia się jednak w chwili, kiedy na odżywce białkowej nie mamy informacji o profilu aminogramu zawartym w produkcie, jaki kupujemy. Jeszcze gorzej, jeśli na liście „other ingredients” mamy podane formy wolnych aminokwasów. Innymi słowy, nie jesteśmy w stanie określić ile, tak naprawdę, mamy aminokwasów w 100 g produktu.

Na etykietach spotykamy najczęściej dwie wersje:

  • „Protein Blend (Whey Protein Isolate, Glutamine Peptides, L-Leucine, Egg Albumen, Whey Peptides, L-Isoleucine, L-Valine), Cocoa (Processed With Alkali)...

lub dodana wolna forma aminokwasów:

  • „Protein Blend (Whey Protein Concentrate, Brown Rice Protein Concentrate, Whey Protein Isolate, Egg Albumin, Milk Protein Isolate, Partially Hydrolyzed Whey Protein), Taurine, Glucose Polymer, Cocoa Powder (Dutch Process)...

W obu przypadkach nie jesteśmy w stanie stwierdzić, ile wolnych aminokwasów zostało użytych w produkcie.

Kolejna kwestia: jeżeli pojawia się na etykiecie informacja o dodaniu glucose polymer – oznacza to, że został dodany cukier do odżywki białkowej.

Cóż zatem „magicznego” kryje w sobie odżywka, że od kilkudziesięciu lat jest na piedestale produktów suplementacyjnych?

Do jej właściwości należą:

  • Ochrona mięśni przed uszkodzeniem oraz przyspieszona regeneracja powysiłkowa. W dietach ubogokalorycznych, których głównym celem jest redukcja masy ciała, pojawia się element mocnego treningu siłowego, tlenowego lub mieszanki tych dwóch rodzajów wysiłku fizycznego. Główny składnik dobrych odżywek białkowych, czyli leucyna, zapobiega nadmiernemu rozkładowi mięśni w sytuacjach deficytu...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy