Dołącz do czytelników
Brak wyników

Probiotyki w sporcie

24 października 2017

NR 10 (Czerwiec 2017)

Rola probiotyków w kształtowaniu sylwetki

0 280

Dążąc do uzyskania idealnej sylwetki, najczęściej skupiamy się przede wszystkim na odpowiednim doborze makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Powinniśmy jednak zdać sobie sprawę, że nie tylko te czynniki odpowiadają za kształtowanie sylwetki. Czy kiedykolwiek pomyślelibyśmy, że bakterie mogą być naszymi największymi sprzymierzeńcami w walce o smukłą sylwetkę? Do tej pory badania naukowe sugerowały, że naszą wagę determinują głównie czynniki genetyczne. W tej chwili wiadomo już, że geny decydują o rodzaju bakterii bytujących w naszych jelitach, które bezpośrednio wpływają na masę naszego ciała.
 

Probiotyki to żyjące mikroorganizmy o udowodnionym korzystnym działaniu na nasze zdrowie, z których większość znajduje się zwykle w zdrowym ludzkim przewodzie pokarmowym. Znajdują się zarówno w suplementach, jak i w sfermentowanych produktach spożywczych. Organizmy probiotyczne działają przez kilka wzajemnie powiązanych mechanizmów „promujących” zdrowie na poziomie molekularnym. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele gatunków bakterii bytuje w naszych jelitach oraz jak ważna jest ich obecność, a zatem:

  • uczestniczą w produkcji witamin, np. witaminy K oraz niektórych witamin z grupy B,
  • pomagają trawić włókno pokarmowe, przekształcając je w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, np. maślan,
  • zwalczają potencjalnie niebezpieczne organizmy w jelitach, zmniejszając ryzyko infekcji,
  • wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększają reakcję organizmu na niebezpieczne organizmy zakaźne,
  • hamują nadmierne stany zapalne,
  • wspierają funkcjonowanie wewnętrznej wyściółki jelitowej, zwiększając jej zdolność do działania jako bariera chroniąca przed przedostaniem się potencjalnie niebezpiecznych organizmów i toksyn.

Kilka badań sugeruje również, że probiotyki mogą być pomocne w utracie masy ciała oraz tłuszczu wisceralnego. Flora bakteryjna może zmieniać się w zależności od diety i podaży składników mineralnych, prowadząc do dysbiozy jelitowej.

 

Szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus gasseri 

  •     obniża poziom LDL-C
  •     obniża BMI, wisceralny poziom tkanki tłuszczowej
  •     zmniejsza obwód talii i bioder
  •     wpływa na aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej
  •     hamuje powiększanie się adipocytów
  •     zmniejsza koncentrację leptyny, przywraca wrażliwość leptynową
  •     redukuje poziom E. coli – którego podwyższony poziom zanotowano w przypadku T2DM
  •     reguluje pracę układu odpornościowego
  •     działa w dawce 1 mld w ten sam sposób, co w dawce 10 mld.

 

 

Rodziny Bacteroidetes i Firmicutes

W jelitach znajdują się dwie główne rodziny bakterii: Bacteroidetes oraz Firmicutes. Masa ciała człowieka zależna jest od równowagi tych bakterii. Zarówno badania na ludziach, jak i na zwierzętach wykazały, że osoby o prawidłowej masie ciała posiadają zupełnie inny skład flory bakteryjnej niż osoby z nadwagą lub otyłością. U osób otyłych przeważają bakterie z rodzaju Firmicutes, natomiast liczba Bacteroidetes jest obniżona w porównaniu do składu flory bakteryjnej osób o prawidłowej masie ciała. 

Bakterie z rodziny Bacteroidetes wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – głównie octan i kwas propionowy – które mogą zwiększać poziom leptyny, wpływając z jednej strony na nasilenie wydatkowania energii, z drugiej na zmniejszenie łaknienia. Dodatkowo, kwas propionowy, wpływając na GLP-1, również ogranicza apetyt. Natomiast bakterie z rodziny Firmicutes produkują przede wszystkim maślan, zwiększając jednocześnie absorpcję tłuszczów oraz przyswajalność węglowodanów, co prowadzi do podniesienia poziomu insuliny i lipazy lipoproteinowej, co tłumaczy wyższą masę ciała osób z przeważającą liczbą tych bakterii w jelitach.

 

Przeprowadzono badania na myszach polegające na przeszczepie flory jelitowej myszy otyłych do jelita myszy szczupłych, których przewód pokarmowy był całkowicie wyjałowiony (były to myszy germ free). Przeszczep ten spowodował istotny przyrost masy ciała osobników szczupłych. Natomiast przeszczep flory pochodzący od myszy o prawidłowej masie ciała pozwolił myszom utrzymać odpowiednią wagę, a niekiedy nawet ją obniżyć.

 

LACTOBACILLUS RHAMNOSUS

Liczne próby wykazały, że niektóre szczepy z rodziny Lactobacillus mogą wspomagać utratę masy ciała oraz tłuszczu wisceralnego. Badania sprawdzające wpływ suplementacji szczepem Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 na grupie otyłych kobiet i mężczyzn wykazały utratę wagi o 50% większą u kobiet w porównaniu do osób przyjmujących placebo w ciągu sześciu miesięcy, a efekt ten utrzymywał się również po zakończeniu eksperymentu.

LACTOBACILLUS GASSERI

Ze wszystkich zbadanych bakterii probiotycznych szczep Lactobacillus gasseri wykazuje najbardziej obiecujące efekty obniżające masę ciała. Liczne badania na szczurach również potwierdzają tę teorię. W jednym badaniu w Japonii, przeprowadzonym na grupie 210 osób z otyłoś...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy