Dołącz do czytelników
Brak wyników

Probiotyki w sporcie

24 października 2017

NR 10 (Czerwiec 2017)

Rola probiotyków w kształtowaniu sylwetki

0 31

Dążąc do uzyskania idealnej sylwetki, najczęściej skupiamy się przede wszystkim na odpowiednim doborze makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Powinniśmy jednak zdać sobie sprawę, że nie tylko te czynniki odpowiadają za kształtowanie sylwetki. Czy kiedykolwiek pomyślelibyśmy, że bakterie mogą być naszymi największymi sprzymierzeńcami w walce o smukłą sylwetkę? Do tej pory badania naukowe sugerowały, że naszą wagę determinują głównie czynniki genetyczne. W tej chwili wiadomo już, że geny decydują o rodzaju bakterii bytujących w naszych jelitach, które bezpośrednio wpływają na masę naszego ciała.
 

Probiotyki to żyjące mikroorganizmy o udowodnionym korzystnym działaniu na nasze zdrowie, z których większość znajduje się zwykle w zdrowym ludzkim przewodzie pokarmowym. Znajdują się zarówno w suplementach, jak i w sfermentowanych produktach spożywczych. Organizmy probiotyczne działają przez kilka wzajemnie powiązanych mechanizmów „promujących” zdrowie na poziomie molekularnym. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele gatunków bakterii bytuje w naszych jelitach oraz jak ważna jest ich obecność, a zatem:

  • uczestniczą w produkcji witamin, np. witaminy K oraz niektórych witamin z grupy B,
  • pomagają trawić włókno pokarmowe, przekształcając je w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, np. maślan,
  • zwalczają potencjalnie niebezpieczne organizmy w jelitach, zmniejszając ryzyko infekcji,
  • wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększają reakcję organizmu na niebezpieczne organizmy zakaźne,
  • hamują nadmierne stany zapalne,
  • wspierają funkcjonowanie wewnętrznej wyściółki jelitowej, zwiększając jej zdolność do działania jako bariera chroniąca przed przedostaniem się potencjalnie niebezpiecznych organizmów i toksyn.

Kilka badań sugeruje również, że probiotyki mogą być pomocne w utracie masy ciała oraz tłuszczu wisceralnego. Flora bakteryjna może zmieniać się w zależności od diety i podaży składników mineralnych, prowadząc do dysbiozy jelitowej.

 

Szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus gasseri 

  •     obniża poziom LDL-C
  •     obniża BMI, wisceralny poziom tkanki tłuszczowej
  •     zmniejsza obwód talii i bioder
  •     wpływa na aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej
  •     hamuje powiększanie się adipocytów
  •     zmniejsza koncentrację leptyny, przywraca wrażliwość leptynową
  •     redukuje poziom E. coli – którego podwyższony poziom zanotowano w przypadku T2DM
  •     reguluje pracę układu odpornościowego
  •     działa w dawce 1 mld w ten sam sposób, co w dawce 10 mld.

 

 

Rodziny Bacteroidetes i Firmicutes

W jelitach znajdują się dwie główne rodziny bakterii: Bacteroidetes oraz Firmicutes. Masa ciała człowieka zależna jest od równowagi tych bakterii. Zarówno badania na ludziach, jak i na zwierzętach wykazały, że osoby o prawidłowej masie ciała posiadają zupełnie inny skład flory bakteryjnej niż osoby z nadwagą lub otyłością. U osób otyłych przeważają bakterie z rodzaju Firmicutes, natomiast liczba Bacteroidetes jest obniżona w porównaniu do składu flory bakteryjnej osób o prawidłowej masie ciała. 

Bakterie z rodziny Bacteroidetes wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – głównie octan...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy