Dołącz do czytelników
Brak wyników

Odżywianie i suplementacja

29 sierpnia 2018

NR 17 (Sierpień 2018)

Sulforafan – magiczna moc brokuła

0 23

Sulforafan to niezwykle ciekawy związek o wielu właściwościach zdrowotnych. Występuje w największej ilości w kiełkach brokułu, a konkretniej jego prekursor – glukorofanina, który pod wpływem kontaktu z enzymem zwanym mirozynaza przekształca się właśnie w sulforafan. Aby doszło do tego kontaktu, komórki muszą zostać zniszczone, np. poprzez dokładne przeżuwanie. Nie bez powodu tyle się mówi o dokładnym gryzieniu pokarmu – często właśnie żucie i gryzienie pozwala na aktywację różnych związków roślinnych.

Z ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

 

  • gdzie znajduje się sulforafan, 
  • kto odniesie szczególne korzyści, spożywając sulforafan, 
  • czy sulforafan to związek bezpieczny.

 

Sulforafan to związek z grupy izotiocyjanianów, który zawiera siarkę, znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu schorzeń – od zaburzeń neurologicznych aż po nowotwory. Ma działanie antyzapalne, antybakteryjne, ochronne i neuroprotekcyjne. Sulforafan występuje także w brokułach, kapuście i innych warzywach krzyżowych, jednak ulega zniszczeniu podczas wysokich temperatur, dlatego najlepiej jeść kiełki brokułu, które można spożywać na surowo. 
Mimo iż większość danych pochodzi z badań in vitro oraz na zwierzętach, to sulforafan ciągle zaskakuje nowymi właściwościami. Jakie mogą być potencjalne korzyści z jedzenia kiełków brokułu?

  1. Wspiera detoks organizmu – głównie poprzez wpływ na ścieżkę NFR2, aktywującą drugą fazę detoksu, czyli fazę, która u wielu osób często nie przebiega prawidłowo. Jest to faza, która ma za zadanie neutralizować toksyczne metabolity wielu ksenobiotyków. Dodatkowo sulforafan zwiększa poziom glutationu – naszego niezwykle ważnego antyoksydantu, który walczy z wolnymi rodnikami tlenowymi. 
  2. Jest silnym agentem antynowotworowym – u osób spożywających kiełki brokułu 3–5 razy dziennie odnotowuje się aż o 30–40% mniejsze ryzyko rozwoju nowotworu! Sulforafan zapobiega uszkodzeniom DNA, a co za tym idzie mutacjom, które są skutkiem działania wielu substancji kancerogennych. Bezpośrednio też zabija komórki raka – co zostało potwierdzone na nowotworach jelit, piersi, szyjki macicy, mózgu, prostaty czy wątroby. Sulforafan hamuje pierwszą fazę detoksu produkującą bardziej toksyczne metabolity, zwiększa drugą fazę, usuwając toksyny, ma zdolność także do aktywacji wielu ważnych genów supresorowych. Wpływa również na cykl komórkowy, hamując podziały komórek raka. Sulforafan poprawia działanie wielu chemioterapeutyków. Ma zdolność do indukcji apoptozy (programowanej śmierci) komórek raka. 
  3. Poprawia parametry lipidogramu – sulforafan może obniżać LDL i nieco zwiększać HDL, hamuje także oksydację lipidów. 
  4. Chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi – u myszy z nadciśnieniem może je obniżać. Chroni również przed stwardnieniem naczyń krwionośnych. Hamując NF-ΚB, obniża poziom stanów zapalnych w organizmie. Może również hamować agregację płytek krwi – zapobiegając zakrzepom. Chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi udarem mózgu – zapewnia szczelność bariery k...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy