Dołącz do czytelników
Brak wyników

Odżywianie i suplementacja

23 października 2017

NR 9 (Kwiecień 2017)

Suplementacja Imbirem

477

Imbir jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw na świecie. Pochodzi z kłącza rośliny Zingiber officinale. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sushi czy składnik dań kuchni tajskiej i indyjskiej. Nie możemy jednak zapomnieć, że oprócz walorów smakowych posiada również szereg naukowo udowodnionych korzyści zdrowotnych. Jest pomocny w leczeniu mdłości, wymiotów, porannych  nudności u kobiet ciężarnych. Wykazuje pozytywny wpływ na leczenie dolegliwości związanych z bolesnym miesiączkowaniem. Sprawdza się w leczeniu zapalenia oskrzeli, przeziębienia, bólów głowy, a ponadto reguluje ciśnienie krwi. Najczęściej jednak stosowany jest w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych.

Imbir to roślina znana i ceniona od tysięcy lat, stosowana jako lek, przyprawa oraz afrodyzjak. Jej opisy można znaleźć w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz w Ayurwedzie. Związki zawarte w imbirze wykazują silne właściwości przeciwutleniające, a niektóre z nich mają również działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, uśmierzające ból, przeciwbakteryjne i hepatoprotekcyjne.

POLECAMY

DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE I PRZECIWBÓLOWE

Wykazano, że składnik aktywny obecny w imbirze [1-dihydro-(10)-gingerdion] może być odpowiedzialny za regulację genów zapalnych poprzez inhibicję szlaku NF-κB. Ponadto imbir, działając podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. aspiryna), hamuje procesy zapalne oraz kaskadę kwasu arachidonowego, zmniejszając ilość produktów jego utleniania poprzez zahamowanie cyklooksygenazy COX (głównie COX-2), lipooksygenazy LOX oraz zmniejszenie produkcji czynników prozapalnych – prostaglandyn i leukotrienów, tym samym obniżając ilość PGE2 oraz LTB4 – największych mediatorów stanu zapalnego. Prowadzi to również do inhibicji uwalniania prozapalnych cytokin TNF-α oraz IL-1β. Wykazano także, że związki zawarte w przyprawie zmniejszają poziom CRP u ludzi. 

Naukowcy porównują skuteczność działania imbiru w łagodzeniu bólu do diklofenaku. Wydaje się on być równie skuteczny w zmniejszaniu nasilenia bólu jak kwas mefenamowy. Badania przeprowadzone na John Hopkins University wykazują pozytywny wpływ wyciągu z imbiru na leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów. Dowiedziono, że hamuje on ekspresję TNF-α w chondrocytach oraz powstrzymuje aktywację genu regulacyjnego NF-κB, chroniąc przed degradacją IκB-α, tym samym osłaniając chrząstkę stawową. 

 

Przyjmowanie w trakcie posiłku 2 g imbiru istotnie zmniejsza uczucie głodu i późniejszą podaż kalorii.

 

Właściwości przeciwzapalne imbiru są równie skuteczne u osób cierpiących z powodu astmy czy alergii, u których przeważa ramię odpornościowe Th2. Składnik aktywny imbiru – zerumbone – zwiększa odpowiedź immunologiczną ramienia Th1, zmniejszając reakcję alergiczną na albuminę zawartą w białku jaja kurzego. Ponadto zmniejsza on skurcz mięśni gładkich w drogach oddechowych wywołany acetylocholiną u osób z astmą oraz hamuje odpowiedź immunologiczną ramienia Th2. U osób zmagających się z egzemą 6-shoagol zmniejsza alergiczne zapalenie skóry poprzez aktywację szlaku Nrf2 oraz zahamowanie produkcji cytokin, co wydaje się obiecujące we wspomaganiu leczenia chorób alergicznych i związanych z przebiegiem astmy oraz innych schorzeń związanych z przewagą ramienia Th2.

DOLEGLIWOŚCI ZWIĄZANE Z PRZEWODEM POKARMOWYM

Badania na zwierzętach potwierdzają, że imbir zmniejsza uszkodzenia żołądka, prawdopodobnie poprzez zahamowanie wzrostu Helicobater pylori i zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego. Dodatkowo zwiększa wydzielanie prostaglandyn w wyściółce żołądka, co korzystnie wpływa na żołądek osób z chorobą zwyrodnieniową stawów, u których występują problemy żołądkowe związane z długotrwałym przyjmowaniem NLPZ. U osób ze zwolnionym pasażem jelitowym imbir podany doustnie zwiększa perystaltykę jelit oraz przyspiesza opróżnianie żołądka do jelita cienkiego, dzięki czemu u osób zdrowych wydaje się być pomocny w przypadku przejedzenia lub niestrawności. 

Badania dowodzą, że 1 g imbiru jest w stanie obniżyć ciśnienie dolnego zwieracza przełyku (LES), co skutkuje zmniejszeniem nasilenia zgagi. Poza tym wykazano pozytywne działanie imbiru zmniejszające ilość gazów i wzdęć. Dodatkowo przyjmowanie w trakcie posiłku 2 g imbiru istotnie zmniejsza uczucie głodu i późniejszą podaż kalorii.

 

Dzięki aktywacji szlaków PPARδ imbir pomaga utrzymać zdrową masę ciała oraz zwiększa wytrzymałość.

 

W łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobą morską oraz zmniejszeniu nudności kłącze imbiru wykazuje silniejszą skuteczność niż dimenhydrynat (związek Aviomarinu). Jest to związane z zapobieganiem nadmiernej aktywności nerwu błędnego, który wywołuje nudności i wymioty, poprzez zahamowanie funkcji serotoniny w przewodzie pokarmowym. Przynosi on również ulgę kobietom we wczesnej ciąży cierpiącym na poranne mdłości – wykazuje najsilniejsze działanie w połączeniu z witaminą B6 (1 g imbiru wraz z 75 mg witaminy B6). Zmniejsza również nudności i wymioty u osób poddanych chemioterapii.
Suplementacja imbirem i kwasem alfa-liponowym pomaga spowolnić zmiany strukturalne wątroby związane z wiekiem oraz chroni przed hepatotoksycznością u pacjentów leczonych na gruźlicę, zatrutych kadmem czy aluminium. Olejek z imbiru ochrania wątrobę przed jej niealkoholowym stłuszczeniem spowodowanym nadmiernym spożyciem fruktozy, zmniejszając tym samym poziom triglicerydów.

OCHRONA PRZED STRESEM OKSYDACYJNYM

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy imbir wykazuje silne działanie chroniące przed stresem oksydacyjnym. Ma to pozytywne działanie w terapii przeciwko gruźlicy oraz w terapiach przeciwnowotworowych. Związki zawarte w imbirze (terpenoidy) mogą wywoływać śmierć komórek rakowych na drodze apoptozy poprzez aktywację p53. Ponadto, uwrażliwiają komórki nowotworowe na promieniowanie, zwiększając tym samym skuteczność radioterapii. Imbir hamuje również angiogenezę (tworzenie nowych naczyń krwionośnych) poprzez blokowanie NF-κB, uniemożliwiając wzrost komórek nowotworowych, np. raka skóry, żołądka, trzustki, jajnika i raka jelita grubego, natomiast 6-gingerol hamuje migrację komórek nowotworowych raka piersi.

Olejek imbirowy zmniejsza uszkodzenia DNA spowodowane zatruciem aflatoksyną B1. Dodatkowo ochrania on DNA plemników przed stresem oksydacyjnym, co może poprawiać płodność mężczyzn.

OCHRONA PRZED CHOROBAMI SERCOWO-NACZYNIOWYMI

Wykazano pozytywny wpływ imbiru na wskaźniki profilu lipidowego (cholesterolu i triglicerydów we krwi), CRP oraz poziom glukozy we krwi. Może on również obniżać ciśnienie krwi poprzez modulowanie układu nerwowego – pobudzanie receptorów muskarynowych i blokowanie kanałów wapniowych. Ponadto dzięki obecności 6-gingerolu imbir zapobiega twardnieniu tętnic. 
Jako antagonista receptora serotoniny imbir może zwiększyć wydzielanie insuliny przez komórki INS-1 wysp beta trzustki. W normalnych warunkach serotonina hamuje wydzie...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy