Dołącz do czytelników
Brak wyników

Odżywianie i suplementacja

23 października 2017

NR 9 (Kwiecień 2017)

Suplementacja Imbirem

0 109

Imbir jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw na świecie. Pochodzi z kłącza rośliny Zingiber officinale. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sushi czy składnik dań kuchni tajskiej i indyjskiej. Nie możemy jednak zapomnieć, że oprócz walorów smakowych posiada również szereg naukowo udowodnionych korzyści zdrowotnych. Jest pomocny w leczeniu mdłości, wymiotów, porannych  nudności u kobiet ciężarnych. Wykazuje pozytywny wpływ na leczenie dolegliwości związanych z bolesnym miesiączkowaniem. Sprawdza się w leczeniu zapalenia oskrzeli, przeziębienia, bólów głowy, a ponadto reguluje ciśnienie krwi. Najczęściej jednak stosowany jest w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych.

Imbir to roślina znana i ceniona od tysięcy lat, stosowana jako lek, przyprawa oraz afrodyzjak. Jej opisy można znaleźć w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz w Ayurwedzie. Związki zawarte w imbirze wykazują silne właściwości przeciwutleniające, a niektóre z nich mają również działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, uśmierzające ból, przeciwbakteryjne i hepatoprotekcyjne.

DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE I PRZECIWBÓLOWE

Wykazano, że składnik aktywny obecny w imbirze [1-dihydro-(10)-gingerdion] może być odpowiedzialny za regulację genów zapalnych poprzez inhibicję szlaku NF-κB. Ponadto imbir, działając podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. aspiryna), hamuje procesy zapalne oraz kaskadę kwasu arachidonowego, zmniejszając ilość produktów jego utleniania poprzez zahamowanie cyklooksygenazy COX (głównie COX-2), lipooksygenazy LOX oraz zmniejszenie produkcji czynników prozapalnych – prostaglandyn i leukotrienów, tym samym obniżając ilość PGE2 oraz LTB4 – największych mediatorów stanu zapalnego. Prowadzi to również do inhibicji uwalniania prozapalnych cytokin TNF-α oraz IL-1β. Wykazano także, że związki zawarte w przyprawie zmniejszają poziom CRP u ludzi. 

Naukowcy porównują skuteczność działania imbiru w łagodzeniu bólu do diklofenaku. Wydaje się on być równie skuteczny w zmniejszaniu nasilenia bólu jak kwas mefenamowy. Badania przeprowadzone na John Hopkins University wykazują pozytywny wpływ wyciągu z imbiru na leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów. Dowiedziono, że hamuje on ekspresję TNF-α w chondrocytach oraz powstrzymuje aktywację genu regulacyjnego NF-κB, chroniąc przed degradacją IκB-α, tym samym osłaniając chrząstkę stawową. 

 

Przyjmowanie w trakcie posiłku 2 g imbiru istotnie zmniejsza uczucie głodu i późniejszą podaż kalorii.

 

Właściwości przeciwzapalne imbiru są równie skuteczne u osób cierpiących z powodu astmy czy alergii, u których przeważa ramię odpornościowe Th2. Składnik aktywny imbiru – zerumbone – zwiększa odpowiedź immunologiczną ramienia Th1, zmniejszając reakcję alergiczną na albuminę zawartą w białku jaja kurzego. Ponadto zmniejsza on skurcz mięśni gładkich w drogach oddechowych wywołany acetylocholiną u osób z astmą oraz hamuje odpowiedź immunologiczną ramienia Th2. U osób zmagających się z egzemą 6-shoagol zmniejsza alergiczne zapalenie skóry poprzez aktywację szlaku Nrf2 oraz zahamowanie produkcji cytokin, co wydaje się obiecujące we wspomaganiu leczenia chorób alergicznych i związanych z przebiegiem astmy oraz innych schorzeń związanych z przewagą ramienia Th2.

DOLEGLIWOŚCI ZWIĄZANE Z PRZEWODEM POKARMOWYM

Badania na zwierzętach potwierdzają, że imbir zmniejsza uszkodzenia żołądka, prawdopodobnie poprzez zahamowanie wzrostu Helicobater pylori i zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego. Dodatkowo zwiększa wydzielanie prostaglandyn w wyściółce żołądka, co korzystnie wpływa na żołądek osób z chorobą zwyrodnieniową stawów, u których występują problemy żołądkowe związane z długotrwałym przyjmowaniem NLPZ. U osób ze zwolnionym pasażem jelitowym imbir podany doustnie zwiększa perystaltykę jelit oraz przyspiesza opróżnianie żołądka do jelita cienkiego, dzięki czemu u osób zdrowych wydaje się być pomocny w przypadku przejedzenia lub...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy