Dołącz do czytelników
Brak wyników

Wizyta znajomych
Zdrowe przepisy body challenge Team

Artykuły z czasopisma | 30 października 2017 | NR 11
43

Masz w planach wizytę znajomych i kompletnie nie wiesz, co postawić na stole? Ile to już razy była taka sytuacja... Teraz dodatkowo dochodzi kwestia utrzymania kolacji w ryzach odpowiedniej diety – bez glutenu, nabiału i innych niepotrzebnych rzeczy. Spokojnie, pędzę z pomocą i poniżej przedstawiam cztery doskonałe przepisy na paleo kolacje, po których Ty i Twoi znajomi będziecie  najedzeni i usatysfakcjonowani. 

PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W SOSIE SOJOWYM Z IMBIREM, MIODEM MANUKA i CZOSNKIEM

 

 

Uwielbiam to danie. Jest idealne na wieczory ze znajomymi. Słodkawy i pikantny sos, w którym zanurzone są skrzydełka, będzie idealny do komosy ryżowej, makaronu konjak, dzikiego ryżu czy jako dodatek do długich wstążek wyciętych z białej rzodkwi, marchewek, ogórka i jabłka.

Składniki na cztery porcje:

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka z wolnego wybiegu,
  • sól morska, 
  • 1/2 łyżki białego pieprzu, 
  • 6–8 kropli sosu tabasco (lub więcej),
  • 3 łyżki miodu manuka lub zwykłego, dobrej jakości miodu, 
  • 4 duże ząbki czosnku, 
  • 3 cm świeżego imbiru, 
  • 4 łyżki sosu tamari, 
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 
  • 2 łyżki oleju kokosowego, 
  • 1 łyżka oleju sezamowego, 
  • 3 łyżki nasion sezamu. 

Przygotowanie:
Skrzydełka przetnij na pół i odetnij szczytowe lotki. Przełóż do dużej miski, posyp solą, białym pieprzem i polej sosem tamari. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 2 godziny. Następnie w dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć skrzydełka i obsmaż, aż zyskają apetycznie złoty kolor. Po tym czasie polej je miodem i sosem tabasco, dodaj obrany i drobniutko posiekany imbir i jeszcze chwilkę podsmażaj. Teraz zalej je wodą tak, aby jej poziom był równy z poziomem skrzydełek. Dodaj ciemny sos sojowy, olej sezamowy i przykryj garnek. Zmniejsz ogień i powoli duś około 30–40 min. Na ostatnie 5 min duszenia wciśnij do środka czosnek. Spróbuj całość i ewentualnie dopraw do smaku odrobiną miodu i sosu tamari. Całość dobrze będzie zagęścić odrobiną skrobi ryżowej lub kukurydzianej wymieszanej z małą ilością zimnej wody. 

Gotowe danie podawaj posypane prażonym sezamem, ze świeżą sałatką z rzodkiewek, zielonego ogórka, kolendry i jabłka. 

 

MAKARON KELP Z KURKAMI, CZOSNKIEM, SZPINAKIEM i SADZONYMI JAJKAMI

 

 

To prawdziwa makaronowa uczta. Jeżeli chcesz, możesz makaron kelp zamienić cieniutkim makaronem ryżowym – danie będzie równie smaczne. Moim ulubionym elementem całej potrawy są sadzone jajka, które po przekrojeniu efektownie wylewają się na całość, oblewając potrawę płynnym żółtkiem.

Składniki na cztery porcje:

  • 600 g makaronu z wodorostów kelp lub konjak, 
  • 250 g kurek,
  • 1,5 cm świeżego imbiru, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy