PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W SOSIE SOJOWYM Z IMBIREM, MIODEM MANUKA i CZOSNKIEM
Uwielbiam to danie. Jest idealne na wieczory ze znajomymi. Słodkawy i pikantny sos, w którym zanurzone są skrzydełka, będzie idealny do komosy ryżowej, makaronu konjak, dzikiego ryżu czy jako dodatek do długich wstążek wyciętych z białej rzodkwi, marchewek, ogórka i jabłka.
Składniki na cztery porcje:
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka z wolnego wybiegu,
- sól morska,
- 1/2 łyżki białego pieprzu,
- 6–8 kropli sosu tabasco (lub więcej),
- 3 łyżki miodu manuka lub zwykłego, dobrej jakości miodu,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 3 cm świeżego imbiru,
- 4 łyżki sosu tamari,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 3 łyżki nasion sezamu.
Przygotowanie:
Skrzydełka przetnij na pół i odetnij szczytowe lotki. Przełóż do dużej miski, posyp solą, białym pieprzem i polej sosem tamari. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 2 godziny. Następnie w dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć skrzydełka i obsmaż, aż zyskają apetycznie złoty kolor. Po tym czasie polej je miodem i sosem tabasco, dodaj obrany i drobniutko posiekany imbir i jeszcze chwilkę podsmażaj. Teraz zalej je wodą tak, aby jej poziom był równy z poziomem skrzydełek. Dodaj ciemny sos sojowy, olej sezamowy i przykryj garnek. Zmniejsz ogień i powoli duś około 30–40 min. Na ostatnie 5 min duszenia wciśnij do środka czosnek. Spróbuj całość i ewentualnie dopraw do smaku odrobiną miodu i sosu tamari. Całość dobrze będzie zagęścić odrobiną skrobi ryżowej lub kukurydzianej wymieszanej z małą ilością zimnej wody.
Gotowe danie podawaj posypane prażonym sezamem, ze świeżą sałatką z rzodkiewek, zielonego ogórka, kolendry i jabłka.
MAKARON KELP Z KURKAMI, CZOSNKIEM, SZPINAKIEM i SADZONYMI JAJKAMI
To prawdziwa makaronowa uczta. Jeżeli chcesz, możesz makaron kelp zamienić cieniutkim makaronem ryżowym – danie będzie równie smaczne. Moim ulubionym elementem całej potrawy są sadzone jajka, które po przekrojeniu efektownie wylewają się na całość, oblewając potrawę płynnym żółtkiem.
Składniki na cztery porcje:
- 600 g makaronu z wodorostów kelp lub konjak,
- 250 g kurek,
- 1,5 cm świeżego imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki sosu tamari,
- 1 łyżka dobrego miodu,
- spora garść młodego szpinaku,
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu,
- długi, zielony ogórek (opcjonalnie, jeżeli chcesz podać makaron w formie zimnej sałatki),
- 250 g orzechów nerkowca,
- 3 łyżki nasion sezamu,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- sól morska,
- świeżo mielony, czarny pieprz.
Przygotowanie:
Makaron odcedź z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć porozdzielane na mniejsze kawałki kurki oraz posiekany drobno imbir. Posyp solą i pieprzem, podsmażaj na dużym ogniu przez 3–4 min. Następnie dodaj na patelnię sezam i orzechy nerkowca, polej całość miodem. Smaż, aż wszystko zacznie się apetycznie karmelizować. Teraz wrzuć na patelnię makaron, polej sosem tamari i olejem sezamowym, dodaj liście szpinaku i wciśnij czosnek. Dobrze całość wymieszaj i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku sosem tamari i miodem. Jeżeli chcesz z tego dania zrobić sałatkę, dodaj teraz do środka pokrojony w cienkie słupki ogórek.
Podawaj z porozkładanymi na wierzchu sadzonymi jajkami.
SPAGHETTI Z CUKINII Z BRUKSELKAMI i BEKONEM
Będąc na diecie paleo, niektórym na początku na pewno może brakować makaronów. Całe szczęście możemy szukać ich zamienników pod postacią makaronów z alg czy tych wycinanych z różnych warzyw. Najbardziej znana jest cukinia, ale makarony wycinać możemy też z marchewek, słodkich ziemniaków, pietruszki, białych rzodkwi, jabłek, gruszek, brokułów...
Składniki...
To wydanie dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań magazynu "Body Challenge"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
- ...i wiele więcej!