Najbardziej destrukcyjnie na nasze tkanki działają stany zapalne, przewlekłe, podczas których mechanizmy obronne organizmu zaczynają wymykać się spod kontroli. Chroniczny stan zapalny jest jednym z największych wrogów tkanki łącznej, nie tylko chrzęstnej. Najczęściej przyczyną jego powstawania jest dieta, obfitująca w cukier, przyspieszając proces glikacji, który jest procesem nieenzymatycznym, przebiegającym w trzech etapach:
- powstawanie zasady Schiffa w wyniku reakcji cukru redukującego lub niskocząsteczkowego aldehydu z NH2 aminokwasu, lipidu lub DNA (jest to reakcja odwracalna),
- tworzenie bardziej stabilnych związków, tzw. produktów Amadoriego, które ulegają kaskadzie reakcji Maillarda (głównie utlenienia), prowadząc do powstania reaktywnych dikarbonyli,
- powstawanie produktów Maillarda z produktów Amadoriego i reaktywnych dikarbonyli.
Glikacja prowadzi do powstania końcowych produktów zaawansowanej glikacji, czyli tzw. AGE (ang. advanced glycationend-products). Akumulacja tych związków może mieć ogromny wpływ na kondycję organizmu oraz patogenezę wielu chorób. AGE, z uwagi na swoją dużą lepkość i obecność wielu grup funkcyjnych, chętnie reagują z różnymi metabolitami. Ich obecność w ustroju może prowadzić do indukowania stresu oksydacyjnego, a w konsekwencji odpowiedzi zapalnej. Niedawno badacze postawili również tezę, że AGE mogą też zostać utworzone poprzez wiele innych ścieżek, w tym przez utlenianie zamiast glikację. Tłuszcze, zwłaszcza PUFA, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zostają zakłócone procesem utleniania w taki sam sposób, jak glikacja zakłóca normalne funkcjonowanie białek. W związku z tym oprócz nadmiaru cukru w diecie należy również unikać kwasów tłuszczowych omega-6. Jeżeli w diecie występuje nadmiar tych kwasów tłuszczowych, dla zredukowania istniejących już stanów zapalnych należy wdrożyć suplementację kwasami omega-3.
Dieta według znanej nam wszystkim piramidy żywieniowej obfituje w produkty wyzwalające i promujące stany zapalne: produkty zbożowe zawierające gluten (można cierpieć na nietolerancję białka jako takiego albo być wrażliwym na jeden z dwunastu elementów tworzących cząsteczkę gliadyny, natomiast każdy z nich może spowodować reakcję alergiczną wiodącą do stanów zapalnych), nabiał, rośliny strączkowe, cukier oraz inne produkty zawierające w swoim składzie substancje negatywnie działające na tkankę łączną. Wszystko to spożywaliśmy chętnie od wczesnego dzieciństwa. To właśnie dieta powinna stanowić lekarstwo i być pierwszą linią obrony, powinna być wolna od produktów, które będą zwiększać stan zapalny. Choroby o podłożu zapalnym mogą doprowadzić do uszkodzenia układu mięśniowo-szkieletowego. Należą do nich przewlekłe artropatie, np. zapalenie stawów oraz choroby zapalne tkanki łącznej.
Schorzenia stawów to najczęściej erozja lub degradacja chrząstki stawowej, a ostatecznie również warstwy podchrzęstnej kości. Aby stan zapalny nie przyczynił się do dalszego niszczenia, możemy wdrożyć suplementację, która zapobiegnie postępującemu procesowi degradacji chrząstki. Poniżej przedstawiamy kilka substancji, które mogą pomóc w naprawie wyrządzonych szkód.
MSM – METYLOSULFONYLOMETAN
Rodzaj siarki przyswajalnej przez organizm człowieka, która naturalnie występuje w stawach. Wszystkie stawy, chrząstki, ścięgna potrzebują wody i siarki. MSM uczestniczy w syntezie kolagenu i keratyny. Ten związek siarki dobrze wchłania się w organizmie, łatwo pokonując barierę krew-mózg, zwłaszcza przy pomocy witaminy C i biotyny potęgujących efekty. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Ponadto posiada właściwości odtruwające, detoksykujące, anaboliczne i odbudowujące. Bez odpowiedniej ilości siarki wszystkie połączenia pomiędzy komórkami tracą swoją elastyczność, a błona komórkowa staje się mniej przepuszczalna i twarda. MSM poprawia również transport i dostawę wielu substancji odżywczych do i z komórek. MSM wiąże się z receptorami na powierzchni błony śluzowej w jelitach, układzie moczowo-płciowym i oddechowym. W ten sposób MSM wzmacnia naturalną ochronę przed alergenami, toksynami zawartymi w powietrzu i pożywieniu oraz pasożytami. Toksyny są utleniane, a wolne rodniki eliminowane. Badania przeprowadzone na ponad 18 tys. pacjentów, którzy cierpieli z powodu przewlekłego bólu.
Około 70% osób doświadczyło niesamowitych korzyści po spożyciu MSM. Ból ustał całkowicie lub bardzo się zredukował. MSM warto jest połączyć z witaminą C, aby zwiększyć w ten sposób syntezę kolagenu. Metylosulfonylometan pomaga przy budowie mięśni, włosów, paznokci, skóry. Wzmacnia osłabione komórki, sprawiając, że ich ściany stają się bardziej elastyczne. Stymuluje leczenie uszkodzonej skóry, np. po operacjach, oparzeniach. Zewnętrzne stosowanie MSM na blizny bardzo często pozwala całkowicie je usunąć. MSM to naturalny sposób ograniczenia bólów i zapaleń, bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. MSM może dać większą ulgę niż niektóre ze zwykłych środków przeciwbólowych. Natomiast MSM nie działa tak szybko. Poprzez wzbogacenie tkanek organizmu siarką MSM już w ciągu kilku dni możemy poczuć wyczuwalny efekt w postaci uśmierzenia bólów oraz przyrostu energii. Osoby, które są wrażliwe na siarczyny, mogą także reagować na MSM. Zazwyczaj jest to spowodowane niedoborem molibdenu i można to przezwyciężyć suplementacją w ilości 500 mcg.
Warto jest, oprócz łączenia MSM z witaminą C, spróbować przyjmować MSM razem z glukozaminą lub chondroityną (lub obiema naraz).
SIARCZAN GLUKOZAMINY oraz SIARCZAN CHONDROITYNY
Glukozamina to podstawowy materiał bu...
To wydanie dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań magazynu "Body Challenge"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
- ...i wiele więcej!