Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowie i sprawność

23 października 2017

NR 9 (Kwiecień 2017)

Wsparcie tkanki łącznej
Prewencja stanów zapalnych oraz suplementacja dla ochrony i odbudowy tkanki chrzęstnej

0 58

Nazwa tkanki łącznej pochodzi od funkcji, jaką spełnia ona w naszym organizmie. Łączy ona komórki, tkanki, organy, wpływa na ich prawidłowy kształt oraz na sprawne funkcjonowanie, oczyszcza i odżywia. Gra również rolę transportową oraz mechaniczną, czyli szkieletową. Dzielimy ją na tkankę  łączną właściwą, oporową oraz płynną. Dziś skupimy się głównie na ochronie tkanki chrzęstnej włóknistej (która występuje w miejscach przyczepu ścięgien do kości i jest odporna na zerwanie dzięki obecności włókien kolagenowych) oraz tkanki chrzęstnej szklistej (budującej powierzchnie stawowe).

Najbardziej destrukcyjnie na nasze tkanki działają stany zapalne, przewlekłe, podczas których mechanizmy obronne organizmu zaczynają wymykać się spod kontroli. Chroniczny stan zapalny jest jednym z największych wrogów tkanki łącznej, nie tylko chrzęstnej. Najczęściej przyczyną jego powstawania jest dieta, obfitująca w cukier, przyspieszając proces glikacji, który jest procesem nieenzymatycznym, przebiegającym w trzech etapach: 

  • powstawanie zasady Schiffa w wyniku reakcji cukru redukującego lub niskocząsteczkowego aldehydu z NH2 aminokwasu, lipidu lub DNA (jest to reakcja odwracalna),
  • tworzenie bardziej stabilnych związków, tzw. produktów Amadoriego, które ulegają kaskadzie reakcji Maillarda (głównie utlenienia), prowadząc do powstania reaktywnych dikarbonyli,
  • powstawanie produktów Maillarda z produktów Amadoriego i reaktywnych dikarbonyli.

Glikacja prowadzi do powstania końcowych produktów zaawansowanej glikacji, czyli tzw. AGE (ang. advanced glycationend-products). Akumulacja tych związków może mieć ogromny wpływ na kondycję organizmu oraz patogenezę wielu chorób. AGE, z uwagi na swoją dużą lepkość i obecność wielu grup funkcyjnych, chętnie reagują z różnymi metabolitami. Ich obecność w ustroju może prowadzić do indukowania stresu oksydacyjnego, a w konsekwencji odpowiedzi zapalnej. Niedawno badacze postawili również tezę, że AGE mogą też zostać utworzone poprzez wiele innych ścieżek, w tym przez utlenianie zamiast glikację. Tłuszcze, zwłaszcza PUFA, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zostają zakłócone procesem utleniania w taki sam sposób, jak glikacja zakłóca normalne funkcjonowanie białek. W związku z tym oprócz nadmiaru cukru w diecie należy również unikać kwasów tłuszczowych omega-6. Jeżeli w diecie występuje nadmiar tych kwasów tłuszczowych, dla zredukowania istniejących już stanów zapalnych należy wdrożyć suplementację kwasami omega-3.

Dieta według znanej nam wszystkim piramidy żywieniowej obfituje w produkty wyzwalające i promujące stany zapalne: produkty zbożowe zawierające gluten (można cierpieć na nietolerancję białka jako takiego albo być wrażliwym na jeden z dwunastu elementów tworzących cząsteczkę gliadyny, natomiast każdy z nich może spowodować reakcję alergiczną wiodącą do stanów zapalnych), nabiał, rośliny strączkowe, cukier oraz inne produkty zawierające w swoim składzie substancje negatywnie działające na tkankę łączną. Wszystko to spożywaliśmy chętnie od wczesnego dzieciństwa. To właśnie dieta powinna stanowić lekarstwo i być pierwszą linią obrony, powinna być wolna od produktów, które będą zwiększać stan zapalny. Choroby o podłożu zapalnym mogą doprowadzić do uszkodzenia układu mięśniowo-szkieletowego. Należą do nich przewlekłe artropatie, np. zapalenie stawów oraz choroby zapalne tkanki łącznej.

Schorzenia stawów to najczęściej erozja lub degradacja chrząstki stawowej, a ostatecznie również warstwy podchrzęstnej kości. Aby stan zapalny nie przyczynił się do dalszego niszczenia, możemy wdrożyć suplementację, która zapobiegnie postępującemu procesowi degradacji chrząstki. Poniżej przedstawiamy kilka substancji, które mogą pomóc w naprawie wyrządzonych szkód.

 

MSM – METYLOSULFONYLOMETAN

Rodzaj siarki przyswajalnej przez organizm człowieka, która naturalnie występuje w stawach. Wszystkie stawy, chrząstki, ścięgna potrzebują wody i siarki. MSM ucze...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy