BIAŁKOWE RACUCHY BANANOWE
Jako słodkie śniadanie, idealne na posiłek przedtreningowy, łączy w sobie wszystkie niezbędne makroskładniki.
Czy to możliwe? Jak najbardziej!
- 2 dojrzałe banany,
- 20 g delikatnego miodu (opcjonalnie),
- 1,5 łyżki białka ryżowego Diet-Food,
- 40 g oleju kokosowego lub masła ghee Diet-Food,
- 40 g rodzynek,
- szczypta soli,
- 1 łyżka pasty waniliowej,
- 200 g błyskawicznych płatków jaglanych,
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- dobre masło migdałowe,
- 1 dojrzała pomarańcza,
- mrożone wiśnie.
Przygotowanie:
Banany miksujemy z miodem i żółtkiem na gładką masę. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli, roztopiony olej kokosowy i pastę waniliową. Wsypujemy rodzynki i dokładnie wszystko mieszamy. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Łączymy wszystko z płatkami jaglanymi, białkiem ryżowym i proszkiem do pieczenia. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
Najlepiej smakują przekładane masłem migdałowym, kawałkami soczystej pomarańczy i wiśniami.
KOMOSA RYŻOWA Z PIECZONĄ DYNIĄ, PIETRUSZKĄ i POMARAŃCZAMI
Komosa ryżowa jest wciąż mało popularna. Wielka szkoda, bo jest zasobna w mnóstwo wartości odżywczych. Ma dużo białka, zdrowe węglowodany i tłuszcze. To prawdziwy SUPERFOOD, idealny na posiłek przed sesją na siłowni. Wystarczy, że dodasz do niej kawałek upieczonego lub grillowanego indyka lub ryby, miskę sałat i voilà! Świetny przedtreningowy obiad jest gotowy!
Składniki na 2 procje:
- 160 g białej komosy ryżowej,
- 1 mała dynia hokkaido,
- 2 korzenie pasternaku (może być pietruszka),
- 1 duża pomarańcza,
- garść pestek dyni,
- garść orzechów włoskich,
- garść suszonej żurawiny,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sól morska,
- czarny pieprz świeżo mielony.
Przygotowanie:
Komosę ryżową zalewamy wodą w proporcji 1:1,5. Dodajemy soli, doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy garnek przykrywką, zmniejszamy płomień i powoli gotujemy, aż komosa wchłonie całą wodę. Następnie odstawiamy przykryty garnek na ok. 15 min.
Dynię hokkaido kroimy w centymetrowe, nieregularne kawałki, pasternak obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na pół. Warzywa wykładamy na dużą blachę, dodajemy do nich orzechy i pestki dyni, polewamy dość sporą ilością oliwy, posypujemy solą, pieprzem i cynamonem, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 45 min. Warzywa powinny apetycznie się przyrumienić. W międzyczasie mieszamy wszystko, aby orzechy i pestki się nie spaliły. Następnie ugotowaną komosę przesypujemy do dużej miski, dodajemy do niej upieczone warzywa, obraną i wyfiletowaną pomarańczę oraz garść suszonej żurawiny. Dokładnie wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
To wydanie dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań magazynu "Body Challenge"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
- ...i wiele więcej!