Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy body challenge Team

Artykuły z czasopisma | 10 kwietnia 2018 | NR 12
421

Jesień to czas, kiedy człowiek automatycznie sięga po posiłki bardziej sycące i rozgrzewające. Ja szczególnie w tym czasie lubię dania jednogarnkowe czy też przygotowywane na jednej patelni. To fajne, bo wrzucam do dużego naczynia mięso/rybę, warzywa, przyprawy i zioła, a następnie pozwalam im samym się zrobić. Powoli. Bez pośpiechu. Ma to ogromny wpływ na głębię i charakter finalnego dania, dlatego też postaraj się każdy posiłek dusić na małym ogniu nieco dłużej. Wtedy wszystkie jego smaki doskonale się ze sobą połączą i stworzą kulinarne dzieło sztuki. 

KOMOSA RYŻOWA Z PIECZONĄ DYNIĄ HOKKAIDO, PIETRUSZKĄ i POMARAŃCZAMI (vege)  

 

POLECAMY

 

To prawdziwy, jesienny super food. Tworzy idealne danie wegetariańskie, ale jest też doskonałą bazą do różnych dodatków. Osobiście lubię wrzucić do środka idealnie wysmażony stek z rostbefu czy po prostu podać to danie z sadzonym jajkiem.

Składniki na dwie duże porcje:

  • 200 g komosy ryżowej,
  • 600 g dyni hokkadio,
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki, 
  • spora garść pestek dyni,
  • spora garść orzechów włoskich,
  • 1 dojrzała pomarańcza,
  • 6 łyżek nierafinowanego oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżka masła ghee,
  • 2 łyżki płynnego miodu, 
  • szczypta cynamonu,
  • sól,
  • pieprz. 


Przygotowanie:
Dynię pokrój w sporą kostkę, polej olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj, przełóż na blaszkę do pieczenia. Pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie wzdłuż na pół. Wrzuć do osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4–5 min. Jej korzenie powinny być cały czas lekko chrupiące – obgotowanie przyspieszy proces pieczenia i sprawi, że będzie idealnie przypieczona i miękka. Następnie odlej wodę, przełóż pietruszkę do miski, polej olejem, miodem, oprósz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę obok dyni. Wszystkie warzywa wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 min, kontrolując, czy przypadkiem nic się nie spaliło. 

Komosę ryżową wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:1,5. Dodaj do smaku sól, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz moc kuchenki. Gotuj pod przykryciem, aż quinoa wchłonie całą wodę. Następnie na suchej patelni podpraż ostrożnie mieszankę orzechów i pestek dyni i przełóż je do miseczki. Teraz na tę samą patelnię wrzuć łyżkę klarowanego masła i wsyp ugotowaną komosę ryżową. Dodaj upieczoną dynię oraz pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem oraz szczyptą cynamonu i cały czas mieszaj. Na samym końcu wrzuć do środka obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę pomarańcz, wsyp uprażone pestki oraz orzechy i podawaj! 

 

GULASZ Z INDYKA Z POWIDŁAMI i SAŁATKĄ ZE ŚLIWEK i MARYNOWANEJ CEBULKI

 

Uwielbiam śliwki i czas, kiedy mamy na nie sezon. Można z nich robić tyle wspaniałych rzeczy – nie tylko słodkie powidła czy ciasta z ich dodatkiem, ale też różnego rodzaju sosy czy gulasz. Powiem szczerze, że sałatka serwowana na górę gulaszu jest genialna! Możesz zamiast śliwek użyć jabłek, gruszek albo nektarynek czy brzoskwiń. Świetnie dopełniają smak całego dania. 

Składniki na dwie duże porcje:

Gulasz:

  • 500 g mięsa z udźca indyka,
  • 2 białe cebule,
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżki masła ghee, 
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 
  • 2 pełne łyżki dobrych powideł śliwkowych,
  • 2 płaskie łyżki cukru kokosowego,
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej/k...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy