Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy body challenge Team

Artykuły z czasopisma | 10 kwietnia 2018 | NR 12
280

Jesień to czas, kiedy człowiek automatycznie sięga po posiłki bardziej sycące i rozgrzewające. Ja szczególnie w tym czasie lubię dania jednogarnkowe czy też przygotowywane na jednej patelni. To fajne, bo wrzucam do dużego naczynia mięso/rybę, warzywa, przyprawy i zioła, a następnie pozwalam im samym się zrobić. Powoli. Bez pośpiechu. Ma to ogromny wpływ na głębię i charakter finalnego dania, dlatego też postaraj się każdy posiłek dusić na małym ogniu nieco dłużej. Wtedy wszystkie jego smaki doskonale się ze sobą połączą i stworzą kulinarne dzieło sztuki. 

KOMOSA RYŻOWA Z PIECZONĄ DYNIĄ HOKKAIDO, PIETRUSZKĄ i POMARAŃCZAMI (vege)  

 

 

To prawdziwy, jesienny super food. Tworzy idealne danie wegetariańskie, ale jest też doskonałą bazą do różnych dodatków. Osobiście lubię wrzucić do środka idealnie wysmażony stek z rostbefu czy po prostu podać to danie z sadzonym jajkiem.

Składniki na dwie duże porcje:

  • 200 g komosy ryżowej,
  • 600 g dyni hokkadio,
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki, 
  • spora garść pestek dyni,
  • spora garść orzechów włoskich,
  • 1 dojrzała pomarańcza,
  • 6 łyżek nierafinowanego oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżka masła ghee,
  • 2 łyżki płynnego miodu, 
  • szczypta cynamonu,
  • sól,
  • pieprz. 


Przygotowanie:
Dynię pokrój w sporą kostkę, polej olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj, przełóż na blaszkę do pieczenia. Pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie wzdłuż na pół. Wrzuć do osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4–5 min. Jej korzenie powinny być cały czas lekko chrupiące – obgotowanie przyspieszy proces pieczenia i sprawi, że będzie idealnie przypieczona i miękka. Następnie odlej wodę, przełóż pietruszkę do miski, polej olejem, miodem, oprósz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę obok dyni. Wszystkie warzywa wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 min, kontrolując, czy przypadkiem nic się nie spaliło. 

Komosę ryżową wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:1,5. Dodaj do smaku sól, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz moc kuchenki. Gotuj pod przykryciem, aż quinoa wchłonie całą wodę. Następnie na suchej patelni podpraż ostrożnie mieszankę orzechów i pestek dyni i przełóż je do miseczki. Teraz na tę samą patelnię wrzuć łyżkę klarowanego masła i wsyp ugotowaną komosę ryżową. Dodaj upieczoną dynię oraz pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem oraz szczyptą cynamonu i cały czas mieszaj. Na samym końcu wrzuć do środka obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę pomarańcz, wsyp uprażone pestki oraz orzechy i podawaj! 

 

GULASZ Z INDYKA Z POWIDŁAMI i SAŁATKĄ ZE ŚLIWEK i MARYNOWANEJ CEBULKI

 

Uwielbiam śliwki i czas, kiedy mamy na nie sezon. Można z nich robić tyle wspaniałych rzeczy – nie tylko słodkie powidła czy ciasta z ich dodatkiem, ale też różnego rodzaju sosy czy gulasz. Powiem szcz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy