Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy body challenge Team

Artykuły z czasopisma | 12 kwietnia 2018 | NR 13
65

Carpaccio z pieczonych buraków z granatem i prażonym słonecznikiem 

Buraki to typowo świąteczne warzywo. Najczęściej ograniczamy się do przygotowania z nich czerwonego barszczu, ale przecież możemy je również upiec, ugotować czy stworzyć z nich doskonałą sałatkę na pierwszy lub drugi dzień świąt. Takie carpaccio będzie ciekawym urozmaiceniem świątecznego stołu. Ja najczęściej przygotowuję je w Wigilię, choć jako efektowna przystawka przed świątecznym obiadem też spisuje się rewelacyjnie.

 

 

Składniki na cztery porcje:

Pieczone buraki:

  • 4 spore buraki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki gęstego balsamico,
  • łyżka dobrego, płynnego miodu,
  • sól,
  • pieprz.  

Sałatka:

  • opakowanie rukoli,
  • granulki z 1/2 owocu granatu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • łyżka dobrego, płynnego miodu,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki nasion słonecznika, 
  • łyżka octu balsamicznego, 
  • sól,
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • kiełki jarmużu,
  • listki świeżej kolendry.

Przygotowanie:

Buraki obierz i przygotuj na każdy z nich dość spory, kwadratowy kawałek folii aluminiowej. Teraz każdego burak...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Body Challenge"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy