Carpaccio z pieczonych buraków z granatem i prażonym słonecznikiem
Buraki to typowo świąteczne warzywo. Najczęściej ograniczamy się do przygotowania z nich czerwonego barszczu, ale przecież możemy je również upiec, ugotować czy stworzyć z nich doskonałą sałatkę na pierwszy lub drugi dzień świąt. Takie carpaccio będzie ciekawym urozmaiceniem świątecznego stołu. Ja najczęściej przygotowuję je w Wigilię, choć jako efektowna przystawka przed świątecznym obiadem też spisuje się rewelacyjnie.
Składniki na cztery porcje:
Pieczone buraki:
- 4 spore buraki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki gęstego balsamico,
- łyżka dobrego, płynnego miodu,
- sól,
- pieprz.
Sałatka:
- opakowanie rukoli,
- granulki z 1/2 owocu granatu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka dobrego, płynnego miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki nasion słonecznika,
- łyżka octu balsamicznego,
- sól,
- pieprz.
Dodatkowo:
- kiełki jarmużu,
- listki świeżej kolendry.
Przygotowanie:
Buraki obierz i przygotuj na każdy z nich dość spory, kwadratowy kawałek folii aluminiowej. Teraz każdego buraka oddzielnie polej oliwą, balsamico i miodem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i pozawijaj w folię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około półtorej godziny. Po tym czasie buraki powinny być już miękkie. Upieczone odstaw na bok do wystudzenia. W małym słoiczku utrzep oliwę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, sól i pieprz na gęsty i gładki sos. Na suchej patelni delikatnie i ostrożnie podpraż nasiona słonecznika.
Upieczone i przestudzone buraki poodwijaj z folii i pokrój na cienkie, przypominające carpaccio z wołowiny, plasterki. Najlepsza do tego będzie specjalna mandolina. Rozłóż ich cienką warstwę na dużym talerzu. Rukolę przełóż do miski i polej wcześniej przygotowanym sosem. Taką mieszankę wyłóż teraz...
To wydanie dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań magazynu "Body Challenge"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Szybki wgląd do filmów instruktażowych oraz planów treningowych i dietetycznych
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
- ...i wiele więcej!