This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32. The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Tłuszcz pokarmowy – wbrew niektórym przekonaniom – jest niezwykle istotnym składnikiem naszej diety. Pewne kwasy tłuszczowe obecne w pożywieniu niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W odniesieniu ogólnie do zdrowia szczególnie ważną rolę odgrywają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9. Ostatnio bardzo często słyszy się o konieczności odpowiedniej podaży kwasów omega-3, co spowodowane jest niewystarczającą ich ilością w przeciętnej diecie. A przecież ich obecność w codziennym menu warunkuje prawidłowe funkcjonowanie m.in. układu nerwowego czy odpornościowego.
Temat odporności co roku wraca jak bumerang, gdyż sezon jesienny to okres, kiedy musimy się skupić na wspomaganiu pracy naszego układu odpornościowego. W tym roku – z powodu pandemii koronawirusa – tym bardziej warto po raz kolejny zastanowić się, jak wzmocnić jego działanie.
Żywienie w każdym wieku odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia kości, chroniąc przed osteoporozą zarówno poprzez bezpośredni udział w rozwoju i utrzymaniu masy kostnej, jak i poprzez utrzymanie prawidłowych odruchów posturalnych i masy tkanki miękkiej. Utrzymanie optymalnego odżywiania i ćwiczeń siłowych może zmniejszyć ryzyko osteoporozy aż o 50%.
Odpowiednie spożycie białka wydaje się niezwykle istotne dla wszelkiej maści sportowców. Szczególną rolę tego niezbędnego do życia makroskładnika w kontekście osiągnięć fizycznych odczuć można w sportach siłowych, sylwetkowych oraz siłowo-wytrzymałościowych. Optymalizacja podaży białka wiąże się przede wszystkim z optymalizacją działania całego aparatu ruchu ze szczególnym naciskiem na mięśnie szkieletowe.
Suplementacja jest nieodzownym elementem zdrowego stylu życia, szczególnie dla osób, które reprezentują sobą cechy XXI wieku – czyli stronger, better, faster. W czasach, kiedy staramy się optymalizować każdy obszar naszego życia – sen, dietę, regenerację, wolny czas i oczywiście suplementację – zależy nam na tym, aby każdy element układanki do siebie pasował, tak aby maksymalizować efekty wykonanej pracy. W artykule skupimy się na celowanej suplementacji kobiet, tak aby mogły wyciągnąć jak najwięcej ze swojego treningu oraz życia.
Coraz powszechniejsze stosowanie diet odchudzających wśród ludzi ma związek ze stale narastającą epidemią otyłości wśród społeczeństwa. Jeśli chodzi o etiologię tego schorzenia, to jest ona niezwykle złożona i obejmuje zarówno aspekty psychologiczne, np. brak silnej woli, „zajadanie stresu” i genetyczne, jak i tryb życia czy stopień trudności pozbywania się tkanki tłuszczowej mimo stosowania diet redukcyjnych.
Mleko i przetwory mleczne to ważna grupa produktów spożywczych wykorzystywana w żywieniu sportowców. Sprawdzą się podczas odbudowy zniszczo- nych włókien mięśniowych, nawodnią organizm po treningu oraz wzmocnią kości.
Co zjeść przed ciężką aktywnością fizyczną i czym się nagrodzić lub wspomóc regenerację na koniec treningu?
Wegetarianizm czy też weganizm w niektórych kręgach uchodzą za dość restrykcyjne diety, których stosowanie może wiązać się z wystąpieniem różnorodnych niedoborów pokarmowych. Jednak obecne podejście do tych diet jest coraz bardziej pozytywne i specjaliści zgadzają się, że jadłospis pozbawiony mięsa czy produktów odzwierzęcych może być zdrowy i prawidłowo zbilansowany. Dlatego coraz więcej osób przekonuje się do takich podejść żywieniowych. Ci zaś, którym trudno sobie wyobrazić brak mięsa w jadłospisie, mogą skorzystać z opcji fleksitarianizmu. Na czym on polega i czy w przypadku sportowców warto wdrożyć jego zasady do menu?