Dział: Probiotyki w sporcie

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Wpływ XXI wieku na funkcjonowanie strażnika naszej odporności - jelit

Właściwa mikrobiota jelitowa stała się istotnym aspektem zdrowia ludzkiego. Najnowsze badania potwierdzają teorię dotyczącą wpływu współczesnego stylu życia na kondycję mikrobioty jelitowej i powiązane z tym poważne konsekwencje zdrowotne. Bardzo często układ pokarmowy doświadcza przykrych skutków pośpiechu, rozwoju technologicznego, przemian cywilizacyjnych. Coraz częściej słyszymy o zespole jelita drażliwego, przewlekłej anemii czy chorobach autoimmunologicznych – to jednostki chorobowe rzadko występujące przed laty. Przyczyny tych problemów wskażę w artykule.

Czytaj więcej

Psychobiotyki, czyli wpływ bakterii probiotycznych na nastrój

Depresja, bezsenność, brak motywacji, przygnębienie, brak energii do życia – zaburzenia nastroju dotyczą coraz większego grona osób. Szacuje się, że na świecie ponad 350 mln osób cierpi na depresję. Choroby natury psychicznej mają wiele przyczyn. Jedną z nich może być zaburzona mikroflora jelitowa. Nie bez powodu o jelitach mówi się coraz częściej jako o „drugim mózgu”. Pożyteczne bakterie jelitowe nie tylko wspierają naszą odporność, regulują pracę jelit czy metabolizm, ale także odgrywają niezwykle ważną rolę w modulacji naszego nastroju.

Czytaj więcej

Kompleksowa odbudowa bariery jelitowej

Dawno temu Hipokrates, ojciec medycyny, powiedział, że wszystkie choroby zaczynają się w brzuchu. I miał rację. Chociaż teraz nazywamy te elementy zaburzeniem funkcjonowania mikrobioty jelit, to trzeba powiedzieć, że mędrzec trafił „bez pudła” w istotę problemu.

Czytaj więcej

Mikrobiota jelitowa – strażnik równowagi funkcjonalnej przewodu pokarmowego i sekrecji wybranych hormonów u zawodowych sportowców

Przewód pokarmowy człowieka jest skolonizowany przez liczne mikroorganizmy, w tym bakterie, archeowce, wirusy oraz eukaryota, określane mianem mikrobioty jelitowej [1, 2]. Należą tutaj głównie bakterie typów Firmicutes oraz Bacteroidetes oraz mniej liczne Proteobacteria, Actinobacteria i Fuscobacteria [3].
 

Czytaj więcej

Jelita a praca mózgu

Coraz częściej mówiąc o jelitach, używamy sformułowania „drugi mózg”. I nie bez powodu – zdrowie naszych jelit jest bardzo mocno powiązane z pracą naszego układu nerwowego. To w jelitach często zaczyna się depresja. To od zdrowia jelit zależy jakość naszego snu. Dlaczego prawidłowe trawienie  jest niezbędne do tego, abyśmy byli szczęśliwi, opanowani i wyspani?
 

Czytaj więcej

Dlaczego warto stosować probiotyki? W jakich przypadkach stosować i który wybrać?

Pomimo faktu, że zainteresowanie jelitami od dłuższego czasu przeżywa renesans, to w dalszym ciągu temat probiotykoterapii dla wielu osób jest czymś enigmatycznym. Często nie zdajemy sobie sprawy z wpływu, jaki żywe kultury bakterii wywierają na nasze zdrowie i jak wiele funkcji w naszym organizmie możemy usprawnić dzięki kompleksowemu działaniu probiotyków. Gdybyśmy chcieli w prosty sposób zamknąć zagadnienie korzyści probiotyków na organizm ludzki, to wystarczyłoby zadać  dwa pytania, na które możemy udzielić bardzo prostej odpowiedzi: Kto powinien stosować probiotki? – Każdy. Na co są dobre? –  Na wszystko.

Czytaj więcej

Probiotyki a motywacja – know how

Motywacja jest jednym z czynników, który rzutuje na nasze podejście do treningu, żywienia, sukcesu czy po prostu do samego życia. Trudno jest sobie wyobrazić osiągnięcie swoich celów bez odpowiedniego nastawienia psychicznego. Obserwując trendy wśród zawodowych sportowców, coraz częściej spotyka się jednostki, które pracują indywidualnie z dobrymi coachami czy mentorami. Wiele jest sposobów na osiągnięcie wysokiej motywacji – ważne jest odpowiednie nastawienie psychiczne.
 

Czytaj więcej

Hormony a redukcja tkanki tłuszczowej

Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie – przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne – może prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za nadwagę uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.
 

Czytaj więcej

Rola probiotyków w kształtowaniu sylwetki

Dążąc do uzyskania idealnej sylwetki, najczęściej skupiamy się przede wszystkim na odpowiednim doborze makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Powinniśmy jednak zdać sobie sprawę, że nie tylko te czynniki odpowiadają za kształtowanie sylwetki. Czy kiedykolwiek pomyślelibyśmy, że bakterie mogą być naszymi największymi sprzymierzeńcami w walce o smukłą sylwetkę? Do tej pory badania naukowe sugerowały, że naszą wagę determinują głównie czynniki genetyczne. W tej chwili wiadomo już, że geny decydują o rodzaju bakterii bytujących w naszych jelitach, które bezpośrednio wpływają na masę naszego ciała.
 

Czytaj więcej

Zespół jelita nadwrażliwego i inne problemy gastryczne u sportowców – czy probiotyki i dieta mogą pomóc?

Nikogo nie trzeba przekonywać, że regularnie podejmowana aktywność fizyczna jest jednym z gwarantów zachowania zdrowia i dobrej formy psychofizycznej. Niestety, sport w ujęciu wyczynowym bardzo często prowadzi do rozwoju dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego będących przede wszystkim wynikiem częstych intensywnych wysiłków fizycznych. W trakcie treningu dochodzi do aktywnego transportu krwi do mięśni, także mięśnia sercowego, gdyż są to obszary, które muszą być wówczas najintensywniej zaopatrywane w krew. Niestety, konsekwencją  tego jest niewystarczające (czasowe) niedokrwienie przewodu pokarmowego, co wiąże się ze zmniejszoną dostawą tlenu i składników odżywczych do jelita. Jednoczasowo zmniejszeniu ulega proces eliminacji toksyn z przewodu pokarmowego, co sprzyja nasilonej reakcji wolnorodnikowej i generuje rozwój stanu zapalnego.

Czytaj więcej

Alergie i nietolerancje pokarmowe w sporcie

Alergie i nietolerancje pokarmowe stanowią coraz poważniejszy problem współczesnej cywilizacji. Częstość występowania nadwrażliwości pokarmowych systematycznie wzrasta, co budzi coraz większy niepokój, a zarazem zainteresowanie świata nauki – szczególnie specjalistów żywieniowych.  Szacuje się, że problem alergii i nietolerancji pokarmowych dotyczyć może nawet 200–250 mln ludzi na całym świecie, zatem znalezienie złotego środka umożliwiającego pełną identyfikację i skuteczne diagnozowanie pełnego spektrum niepożądanych reakcji na pokarmy jest jak najbardziej uzasadnione [1, 2].

Czytaj więcej

Zespół nieszczelnych jelit

Zwiększona przepuszczalność bariery jelita cienkiego, zwana także zespołem tzw. cieknącego/nieszczelnego jelita, jest uznawana coraz częściej za jedną z przyczyn większości chorób cywilizacyjnych. Jest to o tyle istotne, iż przez długi czas medycyna akademicka nie uznawała tej jednostki za potencjalną przyczynę pogorszenia stanu zdrowia, co skutkowało między innymi brakiem wiarygodnych metod umożliwiających jej zdiagnozowanie.

Czytaj więcej